"Продължаваме промяната - Демократична България” договориха ротационно премиерстване с ГЕРБ. Политиците от втората парламентарна сила още сега трябва да си сменят професията.  Или да се върнат към предишните си професии, преди да станат политици.

В политиката е особено важно да се възползваш максимално от възможностите, които ти се отварят. А на тях това умение очевидно им липсва.

Главният прокурор Иван Гешев направи немислимото - поднесе на тепсия властта на "Продължаваме промяната – Демократична България", неговите най-върли душмани. Дори най-големите почитатели на Бойко Борисов не могат да отрекат, че в момента неговото име, по-точно трите му имена, са пряко замесени в грозните сцени, разиграващи се по върховете на прокуратурата.

И сега Борисов няма никакво, ама никакво основание да претендира за правителство с мандат на ГЕРБ или да участва в правителство с втория мандат. Независимо колко голяма европейка е Мария Габриел. Ако иска да се изчисти, той може само да подкрепя мандат на "Промяната".

Гешев продуцира политическа реалност - любим израз на Ахмед Доган, един от неговите патрони  - която е изключително удобна за  "Продължаваме промяната - Демократична България". Коалицията на "Промяната" обаче не се възползва от тази реалност, щом Николай Денков и Мария Габриел ще се редуват на премиерския пост.  В ротационното премиерстване  може би имаше някаква логика преди изявленията на Гешев, но след тях подобна логика няма.

Цяла Европа обясни, че в България се води война между "Каскета и Тиквата". А "Продължаваме промяната - Демократична България", вместо да обяснят на Тиквата, че трябва да стане каляска, си я прибраха в тяхната си каруца.

През последните няколко години политиците на "Промяната" натрупаха история на пропуснати добри възможности, заради политическо късогледство или откровена политическа некадърност.

Още през горещото лято на 2020 г. охраната на морския сарай на Доган в Росенец направи подарък на Христо Иванов и Ивайло Мирчев, подобен на този, който сега направи Гешев. Двамата дебаркираха с лодка на брега и бяха безцеремонно избутани обратно в морето.

Целият български народ видя на практика какво значи "завладяна държава", в която конституционният текст, че плажовете са държавнa собственост, не важи за определени сараи. Далечните за мнозина приказки за съдебна реформа придобиха съвсем конкретни измерения.

Реално именно това бе началото на протестите срещу ГЕРБ. Въпреки това обаче няколко дни по-късно президентът размаха юмрука и иззе инициативата.

Преди последните избори  и САЩ, и Великобритания раздаваха санкции "Магнитски" така, както Доган раздаваше порциите във властта при управленията на ГЕРБ. И въпреки това представителите на "Промяната" така и не успяват да вземат значително предимство пред статуквото.

Докато промяната се представляваше само от "Демократична България", тя не успя да стане първа сила, въпреки че политическата реалност бе в нейна полза. Когато към промяната се присъедини и "Продължаваме промяната", общият изборен резултат на двете формации бе първа сила. Сега обаче и това не е така.

Че българският народ е "юнак балкански", който обикновено има навик да  спи "сън дълбок", е известно още от Възраждането. От истинското Възраждане, не от хибридното.

Това обаче не може да бъде единственото оправдание за политиците, нагърбили се да правят промяна. Огромният брой негласуващи всъщност е техен електорален резерв, но те така и не успяват да се възползват от него.

Големият въпрос пред тях е защо това е така. Възможните отговори са много. Основният е, че те така и не успяват да излязат извън София и някои от по-големите градове.

Освен това политиците на "Промяната" нямат достатъчно кураж, за да заявят самостоятелни претенции. Все гледат да хвърлят мостове. Така очевидно не става, но те продължават - тъпо и упорито.

Тази работа Гешев и "Магнитски" няма да им я свършат. Тази работа ще трябва да си я свършат те самите.

Вместо да правят ротационни компромиси с ГЕРБ, политиците на промяната трябваше  да притиснат тази партия до стената. Да обяснят, че няма как Борисов и неговата партия да са начело на борбата за съдебна реформа, след като са част от калните борби в съдебната власт.  Дори само за 9 месеца.

И ако този парламент ще прави нещо по въпроса, това може да стане само при правителство от хора, които не са част от съдебната кочина.  Това е възможно само при правителство с втория мандат без никакво участие на ГЕРБ в него.

Трябва да се признае, че Христо Иванов направи в петък вечер в "Панорама" по БНТ подобно публично изказване.

Очевидно обаче през уикенда тенденцията се е променила.

Бойко Борисов, който според придворните му анализатори, изявяващи се по всички телевизии, е най-големия български политик, никога не е бил в толкова слаба позиция. Политиците от "Продължаваме промяната - Демократична България" обаче явно не схващат това.

Правителството Денков-Габриел трябва да извърши чудеса, за да бъде забравен този гаф. Дано го направи.