Няколко експлозии разтърсиха украинската столица Киев рано тази сутрин, съобщи кметът на града Виталий Кличко, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Поредна тежка нощ за столичани. Но благодарение на професионализма на нашите защитници в резултат на въздушното нападение на варварите в Киев няма щети или разрушения на инфраструктурни и други съоръжения, жилищни сгради. Жертви и загинали няма. Орките беснеят, ние стоим! Вярваме във въоръжените сили! Почитаме нашите защитници!", написа Кличко в канала си в "Телеграм".

Военната администрация в Киев съобщи, че повече от 40 движещи се към столицата цели, включително дронове и ракети, са били свалени от противовъздушната отбрана. Андрей Небитов, началника на полицията в Киев каза, че атаката е траяла четири часа и половина - от 00:30 до 5:00 часа сутринта, местно време. Има повредени сгради и инфраструктура, но не и жертви, добави той.

Атаката в тази сутрин е 15-ата срещу украинската столица от началото на май. В неделя Киев беше подложен на една от най-мащабните руски атаки с дронове от началото на войната, като по твърдения на украинския президент Володимир Зеленски украинската отбрана е успяла да я отблъсне почти изцяло.

Изглежда, че днешната атака е била комбинирана - с ракети и дронове. Засега мащабът ѝ не е известен. Според очевидци в столицата са се чули няколко силни експлозии, а в цяла Украйна сутринта беше обявена въздушна тревога. Украинската агенция "Униан" съобщи, че вечерта в Одеса също са били регистрирани взривове, но няма данни за пострадали и щети.

По-късно днес, 29 май, Кличко съобщи за нова руска атака по централни райони на Киев с балистични ракети "Искандер" и призова населението да се прибере в укритията. Нямаше веднага данни за пораженията от новото нападение.

В понеделник, 29 май, в столицата и в Киевска област след 11:00 часа (местно време) беше обявена въздушна тревога, предаде агенция УНИАН. По-късно в града прогърмяха взривове. 

Както показва картата на въздушните тревоги alerts.in.ua, застрашени от въздуха са били жителите на Киев и областта и на Житомирска, Хмелницка, Виницка, Черкаска, Кировградска, Полтавска, Харковска, Запорожка, Днепропетровска, Черниговска, Донецка и Луганска област.

По-късно днес украинският главнокомандващ генерал Валерий Залужни съобщи в Телеграм, че Русия е атакувала тази сутрин Украйна с 11 крилати ракети и украинската ПВО ги е унищожила всички над Киев и областта.