Дългоочакваната контраофанзива на Украйна започна. Това съобщи съветникът на украинското президентство Михайло Подоляк.

"Контранастъплението продължава вече няколко дни, по 1500 километра граница се води интензивна война, но действията вече са започнали", каза той пред италианския телевизионен канал Rai.

В интервю за "Гардиън" Подоляк уточни, че украинците са стартирали "предварителните операции" преди същинското контранастъпление, което е "сложен процес, който не е въпрос на един ден, определена дата или определен час".

По думите му на този етап защитниците са фокусирани "върху унищожаването на линиите за доставки или взривяването на депа в тила".

Руснаци освободиха руско село. От Кремъл

Киев продължава да отрича да е играл роля в "специалната военна операция" на руски проукраински доброволци в Белгородската област на 22 май. В този ден бойци на легиона "Свобода за Русия" превзеха за кратко граничното руско село Козинка, като по този начин нанесоха тежък политически удар върху Путиновия режим. 

Бунтовниците в крайна сметка бяха прогонени. И тогава се оказа, че на атакувания гранично пропускателен пункт "Грайворон" е имало едва 25 руски войници. За да предотврати подобни атаки в бъдеще Русия е принудена да увеличи броя на войските в районите си, които граничат с Украйна.

Окупацията на руски територии в Белгородска, Курска и Брянска области е определян като един от възможните варианти на украинското контранастъпление. Доскоро Москва представяше подобен сценарий като "червена линия". Нападението на "Свобода за Русия" обаче за пореден път демонстрира, че заканите на Кремъл губят въздействието си.

"Вагнер" - аут от Бахмут. Но не и от Украйна?

Русия най-накрая превзе Бахмут. Или поне останките от някогашния град. Шефът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин обяви, че до 1 юни ще изтегли войските си от Бахмут и ще предаде това направление от фронта на редовната руска армия.

Украинците затрудняват тази рокада - продължават атаките в северните покрайнини на града. Тепърва предстои да видим как ще се отрази върху Пригожин и войниците му единствения на този етап военен успех на руската офанзива, стартирала в края на януари 2023 г. През последните няколко месеца бяха похабени най-елитните части на "Вагнер", трупали безценен опит в Африка и Близкия изток. Затова победата в Бахмут може да се окаже "пирова" за "музикантите".

Или както се изрази говорителят на Източната групировка на Въоръжените сили на Украйна Сергей Череватий - изявеното желание на Пригожин да напусне Бахмут разкрива "латентната капитулация" на "Вагнер".

Не всички украинци споделят оптимизма на Череватий. Според секретаря на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов "Вагнер" действително напуска Бахмут, но възнамерява да продължи да воюва с Украйна.

"Да, това (изтегляне) се случва. Но това не означава, че те ще спрат да се бият с нас. Те ще се съсредоточат повече върху други фронтове...", изтъкна Данилов.

Рашисти на седмицата

Време е да наградим прославилите се през изминалите седем дни "Рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" получава активистката по правата на човека Олга Романова, която хвърля светлина върху стоическата антихуманност на руските майки.

"Това е много необичайна война. Поне за нашия отдел. Говорихме с Валентина Мелникова от Съюза на комитетите на войнишките майки (правозащитна организация) и тя твърди, че това е първата война в живота ѝ, в която при нея не идват майки. 60 отдела има Съюзът на комитетите на войнишките майки в цяла Русия. Те не идват. Те са доволни от всичко. Те си дават синовете и казват, че ако нещо се случи, имат още един син".

Със "сребро" окичваме руския телевизионен водещ на "Соловьов Лайв" Роман Голованов. Той плаши бягащите заради мобилизацията от Русия... с перспективата да бъдат мобилизирани от Украйна.

"Няколко думи за тези, които избягаха и си мислят, че ще бъдат привикани за мобилизация от Русия. Замисляли ли сте се, че може Украйна да ги мобилизира? Например, ще потърсят всички, които сега се намират на територията на Прибалтика, Грузия - можете и сами да продължите списъка със страни - и да ги предадат в ръцете на Киев.

В най-добрия случай ще ги подготвят две седмици в тренировъчните бази и после ще се окажат на фронта. Не се ли замислихте над варианта, че към Бахмут няма да изпратят украинци, а тази група, която избяга и си мислеше, че може да я мобилизират тук, а реално могат да я мобилизират там? Въобще не изключвам този вариант".

"Златен медал" даряваме на руския депутат от Комунистическата партия Юрий Афонин. По време на гостуване в пропагандно телевизионно предаване на 24 май той обръща внимание на "Деня на славянската писменост и култура". И неусетно заговаря за необходимостта Москва "да обедини Славянския свят".

"Когато един наш прославил се военноначалник вдига наздравица за Сталин и му казва: "Другарю Сталин, хубаво е, че вие като грузинец познавате толкова добре руския народ", Сталин отговорил: "Вие не сте прав. Аз съм руснак с грузинска националност".

По същия начин настоящите събития обединяват нашата многонационална страна. Днес имаме още един празник: Деня на славянската писменост и култура. Този празник бе учреден в съветско време, през 1985 г., в чест на двама православни монаси - Кирил и Методий - които дадоха писменост на славяните. Чества се в Русия, България и редица други страни, като голям празник. За съжаление, славяните в Украйна не отбелязват този празник: да извършват провокации, докато тяхната върхушка се опитва да разедини Славянския свят.

Ние се борим за това да обединим Славянския свят. Ние се борим за това в нашата братска Украйна да бъде установена нормална система на управление и хората да се почувстват като в едно с нас. За да се осъществи това, трябва да победим нацистката върхушка, която е завзела властта в Украйна".