Президентът на САЩ Джо Байдън поздрави турския президент Реджеп Тайип Ердоган за победата му на втория кръг на изборите в Турция в неделя, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Очаквам да продължим да работим заедно като съюзници в НАТО по двустранните въпроси и по споделените глобални предизвикателства", написа държавният глава в "Туитър".  

Ройтерс коментира, че акцентът в поздравлението на Байдън отразява приоритета на Вашингтон Швеция да се присъедини към НАТО до срещата във Вилнюс в средата на юли. Финландия се присъедини към Алианса през миналия месец, но шведското членство остава блокирано от възражения от страна на Турция и Унгария. Турция твърди, че Стокхолм осигурява убежище на членове на въоръжени групи, които Анкара смята за терористични.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също поздрави в Ердоган за победата и заяви, че се надява да укрепне "стратегическото партньорство" между Киев и Анкара.

"Ние разчитаме на по-нататъшното засилване на стратегическото партньорство в полза на нашите страни, както и на засилването на сътрудничеството в полза на сигурността и стабилността на Европа", написа Зеленски в "Туитър" на турски и на украински език.

Руският президент Владимир Путин изпратил поздравителна телеграма до Ердоган, съобщи ТАСС, като се позовава на сайта на Кремъл.

"Уважаеми господин Ердоган, скъпи приятелю, приемете искрените ми поздрави по повод Вашето преизбиране на президентския пост. Победата на изборите беше закономерен резултат от самоотвержената Ви работа на поста глава на Република Турция, нагледно доказателство за подкрепата на турския народ за Вашите усилия за укрепване на държавния суверенитет и за провеждането на самостоятелна, независима външна политика", се казва в обръщението на Путин.

Руският президент заявява, че руските власти високо ценят личния принос на Ердоган за "укрепването на приятелските руско-турски отношения, на взаимноизгодното сътрудничество в различни направления".

"Бих искал да потвърдя готовността си за продължаване на нашия конструктивен диалог по актуалните въпроси от двустранния, регионалния и международния дневен ред. Придаваме голямо значение на последователната реализация на набелязаните съвместни проекти, преди всичко на строителството на АЕЦ „Аккую“ и създаването на газов хъб на територията на Турция".