Евгений Пригожин обяви, че ще предаде позициите на частната си военна компания "Вагнер" в Бахмут на руската армия до 5 юни. След това в типичния си подигравателен стил той изтъкна, че очаква Москва да стартира "колосално настъпление" и да превземе Донбас.

"Както вече казах, нашите планове включват да се изтеглим в полеви лагери. Преди 1 юни може би няма да успеем да предадем всичко в добър вид, може да ни отнеме още няколко дни. Условно, от 5 юни армията ще се сдобие с оперативния простор да настъпи в западно направление. Както вече каза министърът на отбраната (Сергей Шойгу), след превземането на Бахмут ще се открие оперативен простор. Оперативният простор е открит! И руската армия има пълната възможност в близкото бъдеще да стартира колосално настъпление, да завладее Краматорск, Словянск, Дружковка, Константиновка, Часов Яр, тоест - Донбаския пръстен".

Пригожин очаква от ръководителите на руската армия, с които е в открит конфликт, да постигнат още военни успехи.

"След Донбаския пръстен или паралелно с него, от нашите референдуми в Херсонска, Запорожка, Луганска и Донецка области стана ясно, че те се присъединяват към Руската федерация, затова съм уверен, че нашата Червена армия, червенознаменната ни армия, ще достигне границите на тези области. По-нататък - ще трябва да се уточни, но не мисля, че процесът е сложен, може да се извърши в рамките на едно съвещание - дали ще има настъпление, мълниеносно, решително нахлуване към Днепър, за да се разгърнат подразделения по левия бряг (източния) на Днепър. Мисля, че всичко е по силите ни. Врагът ще бъде разбит, победата ще бъде за нас", обяви той и припомни, че именно това е обещал говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В същото време украинското министерство на отбраната, цитирано от агенция УНИАН, съобщи, че интензивността на руските атаки по бахмутското направление е намаляла заради замяната на "вагнеровците" от редовни подразделения на руската армия.

"Актуална ситуация на Бахмутското направление - докладва зам.-министърката на отбраната Анна Маляр пред медии. - Интензивността на настъпателните действия на врага съществено се снижи, доколкото той осъществява замяна на войските на вагнеровците с редовни подразделения и се опитва да стабилизира отбраната на това направление".

Маляр подчерта, че украинските войски със своите действия чувствително усложняват този процес. 

Говорителят на украинската източна групировка войски Сергей Черевати, цитиран от сайта "Гордон" съобщи, че силите на страната му в района на Бахмут са успели да се придвижат 350-400 метра на напред.