Лукашенко ни предложи да се обединим с Русия и Беларус. Добра шега.

Това обяви президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев.

"Преди ден президентът на Република Беларус Александър Григориевич Лукашенко предложи на Казахстан да се присъедини към Съюзната държава (наддържавно обединение между Русия и Беларус). Е, аз оценявам тази шега по достойнство. Не мисля, че има нужда от това, тъй като съществуват други интеграционни общности, включително Евразийския икономически съюз. Що се отнася до ядрените оръжия, ние не се нуждаем от тях. Защото ние сме страни по Договора за неразпространение на ядрените оръжия. Ние се съобразяваме с Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити и оставаме верни на задълженията си към международните договори".

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че ако която и да било друга страна поиска да се присъедини към съюза между Русия и Беларус, би могло да има "ядрени оръжия за всички", предаде Ройтерс.

Миналата седмица Русия предприе стъпки по план за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус. Това е първото разполагане на такива бойни глави извън границите на Русия от разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и то предизвика опасения на Запад, коментира Ройтерс.