Украйна е започнала да използва американските зенитни ракети "Пейтриът" и дължи на тях до голяма степен високата ефективност, с които е отразила две руски дронови и ракетни нападения през това денонощие, съобщи украински военен представител.

Русия нападна Украина в понеделник, 29 май, през деня,  с 11 балистични и крилати ракети и украинската ПВО унищожи всички тях над Киев, каза в телевизионно предаване Юрий Игнат, говорител на Въздушните сили на въоръжените сили на Украйна.

"Ако в столицата са свалили руските ракети "Искандер-М", може да се направи  извод, че по тези балистични цели е работил "Пейтриът", каза Игнат.

По думите му прийомите на руските ракетни нападения вече са известни на украинците. Те се опитват да усложнят работата на тяхната ПВО. Руските сили също обстрелват наземни цели със свои зенитни ракети С-300 и с управляеми авиобомби.

Това беше вторият руски масиран удар по Киев за денонощието и 16-ят за месец май. Властите съобщиха, че по времето дневната атака отломки от ракетите са паднали в няколко от районите на столицата. Кметът Виталий Кличко каза, че в болница е приет един човек.

Първото нападение беше в ранното утро на 29 май и тогава украинската ПВО унищожи 37 крилати ракети и 29 дрона-камикадзе, изстреляни от Русия. В района на Киев са били свалени повече от 40 въздушни цели.