"На Путин подава ръка с тиха наслада, но на Денков не." 

"Политик на изборна длъжност, който си позволява да ни казва какво е "целесъобразно" и какво не, е от този вид, който ако има правомощия, би решил, че е нецелесъобразно да говорим свободно или да имаме право да гласуваме например." 

"Неговата "препоръка" мандатът да не бъде изпълнен по същество означава обявяване на война на тези, чиято цел е да го лишат от възможността да продължи управлява еднолично държавата."

Това е малка извадка от реакциите на общественици, последвали вчерашнoто връчване на втория мандат. Румен Радев го даде на ПП-ДБ според конституционната процедура, но преди това нападна обединението - било "нецелесъобразно" да го получи и трябва да го върне нереализиран. Мотивът - начинът, по който Радев тълкува казаното в изтеклите записи от партийна среща на "Промяната".

Ето някои реакции на тази сцена:

Георги Лозанов:

На Путин подава ръка с тиха наслада (даже знамената са се сляли в едно), но на Денков не. Мисля, че извънпротоголната жестикулация на президента при връчването на втория мандат е за кремълска публика. За каква друга да е…

Защото не е посегателство върху националния суверенитет да консултираш промени в службите с евроатлантическите си партньори, за да ти дадат достъп до класифицираната информация на двата алианса, на които принадлежиш. Без да се притесняват, че тя ще изтече до невидим трети. Предателство е да обслужваш интересите не на партньорите си, а на неприятелска държава.

В ход е втори опит да се провали евроатлантическо правителство, въпреки внушителното евроатлантическо мнозинство, което спечели изборите. Тече добре организиран антипарламентарен преврат в страната. Надеждата е, че ако няма кой друг, европейските граждани на България ще излязат на улицата да го спрат.

П.П. Всъщност, нищо непредвидимо. Да припомня какво писах още в началото за възможността ПП/ДБ да направи правителство с подкрепата на ГЕРБ/СДС: "Труден избор, но от него зависи не толкова какво ще се случи с ГЕРБ и ПП/ДБ, колкото с политическия алианс, отзивчив към Изтока, където засега влизат "Възраждане", БСП и президентът. И който с кратка пауза фактически управлява страната през последните три години".

Димитър Аврамов:

Не е конситуционосъобразно българският президент да казва кое е целесъобразно и кое не е!

С изказването си, че не е целесъобразно да връчи втория мандат на ПП-ДБ, президентът г-н Радев доказа, че властта опиянява политиците на високи постове и ги лишава от адекватна преценка. Правомощията на българския президент не предполагат той да ръзсъждава по целесъобразност. Много неща са нецелесъобразни! Например опитите на г-н

Радев да разсъждава политически извън обхвата на правомощията си.

Това, че на политическо заседание на една партия (в случая ПП) няколко арогантни, самовлюбени хора, непознаващи природата на политиката и неразбиращи политическия език,  говорят неадекватно (и показват, че са политически неподготвени), не означава, че е нецелесъобразно партията им да получи мандат. На заседанията на другите политически формации, също както при ПП, (без това да оправдава ПП) за съжаление се използва сходен език и политиката бива свеждана до персонални оценки и махленско клюкарстване.

В никаква роля, никой от нас обаче няма формалното право да поставя етикет “нецелесъобразно” на използвания политически език и на начина, по който хората в дадена легитимна политическа партия обсъждат обстановката,  когато взимат собствените си вътрешни политически решения, независимо дали формацията или нейните решения ни харесват или не.

Това важи и за ГЕРБ, и за ДПС и за БСП, и за всяка друга политическа формация.

Политик на изборна длъжност, който си позволява да ни казва какво е "целесъобразно" и какво не, е от този вид, който ако има правомощия, би решил, че е нецелесъобразно да говорим свободно или да имаме право да гласуваме например. Такава порода политици, ако могат, използват репресии, за да да наложат собствените си представи за целесъобразност и политически ред. От този вид са били Франко, Мусолини, Хитлер. В наши дни такива са Лукашенко и Путин.

Неприемливо е български президент през 2023 г. да разсъждава в категориите на политическата целесъобразност и публично да казва кое е целесъобразно и кое не.
Ако народните представители в българския парламент разбират какво наистина означава парламентарна демокрация и какво я застрашава, трябва веднага да поставят формално въпроса за отстраняване на този президент, който смята, че има право да казва на политическите партии, тоест на гражданите, какво е целесъобразно и какво не!

Димитър Бечев:

Изявлението на Радев е поредният пример, че прекият избор на държавен глава не работи в България. Имаме нужда от обединяваща фигура с чисто представителни функции, излъчвана от парламента. В Гърция този модел не създава проблеми.

Огнян Минчев:

Ако някой е хранил илюзии, че Румен Радев ще се раздели спокойно и доброволно с цялата еднолична своя власт в държавата, която узурпира поради партийно-партизанските дрязги през последните три години, значи е прекалено наивен участник - или наблюдател на българската политика. Записът на НС на ПП, който разкри отвратителни личностни характеристики и прояви на лидерите на тази партия, бе оперативно мероприятие, насочено към осуетяване на възможността за създаване на редовно правителство с втория пореден мандат - след като първият бе върнат неизпълнен по споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 

На пръв поглед парадоксално, но всъщност твърде логично, излизането на записа на бял свят увеличи шансовете за формиране на правителство между двете големи коалиции в настоящия парламент. Шансът да се договори балансирана - за предпочитане преимуществено експертна - формула за кабинет нарастна като следствие от публикуваните скандални изказвания на лидери на ПП. Радев по всяка вероятност осъзнава това и днес бе принуден да "свали картите". Неговата "препоръка" мандатът да не бъде изпълнен по същество означава обявяване на война на тези, чиято цел е да го лишат от възможността да продължи управлява еднолично държавата. 

Ако мандатът бъде успешно реализиран - нещо, на което голямото мнозинство от българското общество се надява - враждебните действия между президента и новоизбрания кабинет рязко ще се засилят. Този запис може да се окаже далеч не последния, който ще достигне до публиката - особено като се има предвид, че лидерите на ПП, оказва се, обичат да говорят в различна компания всичко, което им дойде до устата. 

Всеки акт на евентуално създадено с втория мандат правителство, нарушаващ интересите на Кремъл в България, както и на свързани с Москва структури и институции на българската олигархия, ще предизвиква все по-мащабни оперативни мероприятия, насочени към сваляне - или проваляне на кабинета. Именно заради това, този кабинет трябва да бъде създаден на експертна основа - без политически лидери извън тандема Николай Денков - Мария Габриел - и да включва министри, чието обществено реноме е максимално близко до безукорното. Така биха били избегнати тежки публични компромати и провали, опитите за които и без друго рязко ще зачестят ако този кабинет бъде формиран и започне да работи.

Илиян Василев:

Радев не издържа на напрежението. Това е добре, защото обществото вижда истинския му лик. Вече не само темата ЕС и НАТО, но и парламентарната република, които той отрича.
Това не е пределът на арогантност на кремълските агенти. Прокуратурата се намеси и стъпи върху сигнал на Радослав Василев. Имам сведение, че тя се готви да арестува Кирил (компромати бол) Петков и изобщо да се намеси радикално за да разбие възможността за правителство. Толкова за Гешев атлантика. 

Не искам да звуча тревожно, но зная как действа Москва, когато нейните интереси се нарушат в България, която счита за заден двор. Особено след "успешното" управление на Радев. 

Първо, ще използват службите за допълнителна дискредитация на ПП-ДБ. Включително през парламента и "Възраждане".

Второ, не съм сигурен защо Петков е в чужбина, но не е изключено да е предупреден, че ще бъде арестуван. Но тъй като само арест няма да свърши работа, трябва да бъде, той или някой друг от ПП, да бъде допълнително комрометиран и дискредитиран за да бъде арестуван. 

Забележете какво се изпусна Радев по повод на свикването на Консултативен съвет за национална сигурност. Той нямало да допусне до секретна информация хора, демек политици от партиите, които са членове на КСНС и които не харесва. Това е брутално нарушение на Конституция и закони - президентът няма никаква власт да определя кой да има достъп до поверителна информация и кой не. Участието е по право в КСНС и имат право на достъп но поверителна информация, защото представляват парламентарно представени партии и това не подлежи на санкция от когото и да било. 

Не изключвам още изцепки от президента Радев на тема - той защитава националната сигурност срещу ПП-ДБ, с помощта на службите. Играта стана прекалено мръсна и брутално за да се изключи каквото и да било. Включително активизиране на намиращия се под техен контрол подземен свят.

Страхил Делийски:

"По-добре с Борисов отколкото комунистите" вече е разработено като легитимация (даже някои от легитиматорите са същите). Сега ще се понапудри малко, ама какво ще излезе не знам, защото е добре посланията да са минимално коректни. Това на Радев не е безпрецедентно действие - подобно нещо има при Стоянов (и то в ситуация, в която БСП имат мнозинство в НС). 

А че Радев все повече се изкушава да властва е видно. Видно е и, че голяма част от обществото одобрява това. Market uber alles обикновено ражда антидемократични алтернативи. Най-добрият начин тези тенденции да поспрат за малко е "борците за демокрация" да понамалят перформативните си напъни и да се позанимават малко с политика.

А Митко Павлов призова за участие в насрочения днес за 18:30 ч. протест срещу Радев:

Чашата отдавна е преляла, но ако искате да живеете нормално и смятате, че поне малко ви е срам от това, което се случи вчера и в последните седмици, имате чудесен начин да го покажете. Защото само с кученца, котенца, снимки от караваната ви или езерца, няма да стане.

"България е парламентарна република, пълноправен член на ЕС и НАТО и трябва ясно да го заявим на всички!". 

И следващия път в който толерирате нещо различно, изпратете детето си да учи в Москва, не в Харварс, отидете на море в Сочи, не в Закинтос и при желание за емиграция смело забийте в Коми. 

Ще се видим там:

Биляна Гяурова-Вегертседер, Български институт за правни инициативи:

"Президентът спазва явно своята Конституция, чийто проект така и не показа на обществеността."