Безпрецедентно - президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство и поиска той да не бъде изпълнен. Защото бил дискредитиран.

Точно в 17 ч. акад. Николай Денков и представители на обединението "Продължаваме промяната-Демократична България", което получава втория мандат, влязоха на "Дондуков" 2. Но вместо обичайните пожелания за успех, Радев "разпореди" на ПП-ДБ какво да направи - да не състави кабинет и да върне празна папка. Използва остър тон спрямо обединението, позовавайки се на изтеклия запис от Националния съвет на ПП.

"Не мисля, че конституцията дава права на някой друг да дава съвети на Народното събрание" - коментира пред журналисти Денков поведението на Румен Радев.

Нецелесъобразно

Радев започна с това, че като президент бил призван да брани българската държава и националната сигурност. Точно затова щяло да е нецелесъобразно да връчи мандата на Денков след изтеклите записи и "последвалите публични самопризнания". "Торпилиран" бил българският суверенитет, твърди той. Имало заявка за вмешателство в изборите, кадруване в МВР.

Визират се записите, които всеки интерпретира тези дни, като от прокуратурата днес видяха и състав от НК за държавна измяна. В тях в ПП обсъждат как ръководителите на службите, (които са изцяло под контрола на Радев и служебните му правителства и които бяха назначени под негово управление на държавата), трябва да бъдат сменени, като това било съгласувано с "посолството", как трябва да се изчистят кадри от държавната администрация, как ПП-ДБ трябва да държи МВР като ресор - заради местните избори. Съпредседателят на ПП Кирил Петков споделя пред съпартийците си и разговор с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Нецелесъобразно от моя страна е да ви връча мандат при положение... и след изтеклите записи и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия. - Заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез овладяване на МВР и дискредитирането на лидерите на европейски институции и името на България" - заяви Радев.

Но:

"Но аз съм призван да браня конституцията и съм длъжен да връча този мандат. Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазването на остатъците от нормалност и доверие в политическата система, на съхраняването на вашето достойснтво и политическа перспектива, и също така на съхраняване на имиджа на България пред нашите европейски партньори, ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразнистта от оползотворяването на този мандат, който според мен вече е дискредитиран".

На което Денков отвърна, че в момента страната има нужда от правителство и работещ парламент, за да се гласува и изпълнява бюджет. 

"Аз мисля, че всички сме единодушни - и вие, и г-жа вицепрезидентът, и моите колеги, че България има нужда от стабилно правителство. Правителство, което да решава проблемите на хората и което да придвижи решително напред европейския път на България.

България има нужда обаче и от стабилен парламент. Най-спешно е приемането на бюджета, от който зависят и заплатите, пенсиите, капиталовите разходи, ремонтите на пътищата, училищата, детските градини, болниците. А без бюджет те не могат да се случат. Чакат ни промени в законите за борба с корупцията, промени в НК, включително тези, свързани с войната по пътищата, а може би и промени в конституцията, които да оздравят съдебната система, така че да върнат на хората чувството, че държавата може да възвърне справедливостта." - заяви в отговор акад. Денков.

И допълни:

"Затова през следващите дни ние ще водим преговори с другите парламентарни сили, за да успеем да съставим редовно правителство, което да постигне целите, злаожени в нашата управленска и законодателна програма. Знаете, че държа на думата си."

"Надявам се това наше искрено усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме редовно излъчано стабилно правителство" - обърна се още Денков към Радев, казал току-що, че не подкрепя създаването на правителство. - Знам, че задачата е трудна, деликатна, но не е невъзможна."

И последва реплика от Радев:

- Аз се надявам да осъзнавате риска и отговорността, която поемате.

- Знам, никога не съм се плашил от трудностите.

Малко по-късно Асен Василев коментира на профила си във фейсбук, че залогът е диктатура или парламентарна република