Социалната мрежа Twitter може да бъде забранена в Европа, ако не спазва правилата против разпространението на дезинформация. Заплахата идва от министъра по дигитализацията на Франция Жан-Ноел Баро, който подчертава важността на спазването на насоките за борба с фалшивите новини в социалните платформи.

"Разпространението на дезинформация е една от най-големите заплахи за нашите демокрации", каза Баро по време на интервю за France Info. "Twitter, ако не спазва повтарящо се нашите правила, ще бъде забранен в ЕС."

Коментарите на Баро идват след като Twitter се оттегли от доброволен европейски набор от правила, включващ насоки за големите технологични компании, включително Meta, Alphabet и Microsoft. Участие в този кодекс не е задължително, но той е създаден, за да улесни задълженията, които технологичните компании ще трябва да спазват съгласно задължителния акт за цифрови услуги, който влиза в сила през август в Европейския съюз.

Мъск твърдеше, че един от причините да купи Twitter е заради прозрачността и защитата на свободата на изразяване - но същевременно платформата следва заповедите на авторитарни правителства все по-изрядно.

Милиардерът е предлагал да бъде източник на новини и да предложи идеи за борба с дезинформацията. Един от начините, по които Мъск се бори с фалшивите новини, е чрез "Бележки на общността", които позволяват на избрани потребители в Twitter да добавят бележки и да дават повече контекст на определени туитове.

Бележките, които потребителите добавят към туитовете, са видими за всички потребители и им помагат да определят дали предоставената информация е факт или грешна. Мъск не е коментирал публично потенциалната забрана на платформата в Европа.