В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.

Това обяви пред журналисти в парламента служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

Става дума за политиката по посрещане на бежанците от Украйна на последния редовен кабинет - този на Кирил Петков.

Малко по-рано през деня "удар" по правителството "Петков", което не е на власт от август 2022 г., дойде и от шефа на ДАНС Пламен Тончев, назначен с указ на Румен Радев.

"Знаете, че съм ръководител на Националния оперативен щаб. След като поработи щабът достатъчно дълго, мисля че урегулирахме добре тази дейност. Направи ни впечатление обстоятелството, че за един сравним период са похарчени от предходния редовен кабинет 150 млн. лв. За същия период служебното правителство е похарчило 43 млн. лв. Това предизвика извършването на проверка от Националния оперативен щаб. Такава проверка беше извършена в Министерството на туризма. За съжаление бяха констатирани редица пропуски и нарушения, включително и на изисквания на нормативни актове, включително и създаващи опасност да се върнат европейски средства, с които е финансиран този процес", обясни Демерджиев за съдържанието на сигнала, цитиран от БТА.
 

Малко по-късно бившата вицепремиерка Калина Константинова заяви във Facebook, че твърденията на Демержиев за средствата за бежанците „са абсолютно несъстоятелни”. Тя посочи, че за украинците, бягащи от войната, са ползвани средства на Евросъюза, а не бюджетни пари.

„Мащабът на бежанската вълната, която посрещнахме миналата година беше непредвидим и невиждан за модерната българската история. Нито 1 лев от българския бюджет не е бил използван за настаняване на бежанци. Всички средства са по линия на ЕК и са съгласувани с нея, тъй като се наложи спешно преструктуриране на неусвоени европейски програми", твърди Константинова.