Съветник на български премиер е съгласувал българските позиции с гражданин на Република Северна Македония. Това каза председателят на ДАНС Пламен Тончев в парламента.

"В рамките на осъществяване на законовите правомощия на агенцията по линия на контраразузнавателното обезпечаване е установен случай, в който съветник към министър-председателя в тогавашния момент е съгласувал позициите на Министерството на външните работи с гражданин на Република Северна Македония", посочи Тончев.

Ръководителят на ДАНС, назначен от Румен Радедв, не назова нито името на съветника, нито в рамките на кое правителство е установен този случай. Но после сам се "издаде" - последното редовно правителство.

"Въпросът е изключително чувствителен за цялото общество. Аз няма да мога да отговоря подробно, тъй като по случая има образувано досъдебно производство", посочи той.

По данни на председателя на ДАНС информацията е предоставена на държавен служител от югозападната ни съседка. Впоследствие е установено "специално изтриване" на данните, които служителите на ДАНС са възстановили.

Образувано е досъдебно производство - пак за държавна измяна, като преди ден прокуратурата се активизира за същото и спрямо лидерите на ПП.

Председателят на групата на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви директно, че изнесената от председателя на ДАНС информация се отнася до Весела Чернева, която заемаше поста на съветник на бившия премиер Кирил Петков. Според Йорданов тя е водила разговори с представители на Република Северна Македония зад гърба на тогавашния министър на външните работи Теодора Генчовска.

Това не е новина на практика, тъй като е известно, че Генчовска "работеше" за партията си ИТН и за президента, а Чернева - за Петков, като политиките по отношение на РСМ на ИТН и Радев от една страна и на ПП и ДБ от друга не съвпадаха. Тогава Генчовска и партията й обвиняваха Петков и екипът му, че имало двама външни министри - тя и Чернева. В последствие кадърът на Слави Трифонов Генчовска бе приютен в служебния кабинет на Радев като зам.-министър на отбраната.

"Някои министри от редовния кабинет определено не защитаваха националния интерес", каза в заключение Тончев.

Изслушването на председателя на ДАНС Пламен Тончев, заедно с други ръководители на службите за сигурност, бе инициирано от парламентарната група на "Възраждане" и бе по повод на казаното от  Асен Василев на партийната сбирка на ПП записа, че ръководителите на българските служби за сигурност, които ако е на власт ПП ще смени, са съгласувани с посолствата на чужди държави. Изслушваннето идва в момент, в който от ПП-ДБ настояха отново за смяна на начина, по който се избират началниците на службите, за да не попадат те в безконтролната власт на един човек - както е сега - на Румен Радев и неговото правителство. На практика всички началници в сектора в момента са назначени от Радевите кабинети и одобрени от него

Тончев посочи, че няма законова процедура, налагаща съгласуването на ръководителите на специални служби с чужди специални служби или посолства.

"Ние, като членове на ЕС и НАТО, също не съгласуваме кандидатите за ръководители на партньорските служби", посочи Тончев.

Той увери, че ДАНС е надежден и търсен партньор от европейските служби и службите на НАТО. И припомни, че назначаването на председател на ДАНС се извършва по стриктна законова процедура само в рамките на България.

"В нито едно от изискванията на закона не се предвижда кандидатурата за председател или заместник-председател на агенцията да се съгласуват с когото и да е, в това число с чужди официални представителства.

Не отговаря на истината и твърдението, че съгласуването с чужди специални служби се извършва във връзка с някакво законово изискване ръководителите на службите да имат достъп до класифицирана информация, било то на НАТО или на ЕС. В законодателството на България изрично е указан редът, по който се получава достъп до такава информация. Тази процедура се извършва само в структурите на подчинение на Република България.

Интересно е на какво се базират твърденията за увреждащите имиджа на институциите и служители твърдения за руско проникване в българските специални служби. Не искам да се връщам на записа, който изтече през предходната седмица, но там ясно се вижда, че това е наратив, удобен за някого и се извършва на гърба на българските специални служби", каза още Тончев.

Председателят на ДАНС обяви, че агенцията има способност сама да открива "такива клетки" в своите редици.

"Публично известен е случаят, в който сами разкрихме наши служители, работили в услуга на руското разузнаване. Те в момента са с повдигнати обвинения и има обявени служители от руското посолство за персона нон грата", заяви Тончев.

По време на изслушването бяха отречени твърденията, че "Продължаваме промяната" са правили "ала-бала" с президента по време на изборите. И то именно от Тончев.