Бойко Борисов няма да даде депутатския си имунитет - според него той е поиска, за да няма правителство. Това обяви лидерът на ГЕРБ в кулоарите на парламента.

"Съдебната реформа си има цена. От 2009 г. съдебна реформа няма. В момента, в който ние приехме закона, в който има контрол на главния прокурор, изведнъж се раздвижиха със страшна сила. Започнаха атаката веднага срещу партията на програмата, за да спрат всякакви преговори."

Не съм имал, никога няма да имам къща в Барселона, подчерта лидерът на ГЕРБ.

"Две години бях без имунитет, но нямаше съдебна реформа. Сега има приет закон, и веднага искат имунитетите, и излизат всичките вчера информации за партията на промяната. Това не е случайно."

Той подчерта, че не е разговарял с Движението за права и свободи, чийто лидер Мустафа Карадайъ се изказа остро срещу "Продължаваме промяната" минути преди него.

"Преди седмица настояваха, че трябва задължително да има правителство. Разбира се, че те трябва да бъдат въвлечени, за да има конституционно мнозинство и да продължи съдебната реформа", подчерта той.

И повтори, че няма смисъл от нови избори.

"Хаосът в държавата е толкова голям вече, особено при липса на бюджет, план за възстановяване, еврозона... Вие виждате, канселират се срещи на президенти в Европа. Войната в Украйна е смазваща, трябва да гледаме и от тази гледна точка.

Не съм имал, нямам, и няма да имам никакъв имот в Испания, какво повече да отговоря?", попита Борисов.

А на въпроса дали е задължително ГЕРБ да има свои министри в кабинета с втория мандат, той отбеляза:

"Когато има споделена отговорност, трябва да се предложи такъв състав на Министерския съвет, който да успокоява и гради доверие и в двете политически формации."

Попитан каква цена е готов да плати, за да има правителство, той заключи:

"Аз я платих със съдебната реформа - и вие я виждате."