Защо Украйна иска F-16 от западните си партньори? С какво бойните самолети превъзхождат изтребителите, които са на въоръжение в руската армия?

На тези и други въпроси отговарят експерти пред украинскат аагенция "Униан".

Прилики и разлики между F-16 и руските изтребители

F-16 е четвърто поколение едномоторен многоцелеви лек изтребител, разработен за ВВС на САЩ през 80-те години. F-16 има изцяло метален фюзелаж. Структурата на самолета е повече от 78% от алуминиеви сплави, с по-малък дял от титаниеви сплави, въглеродни влакна и стомана.

Русия разполага със Су-27 и Су-25 - тежки многоцелеви високоманеврени изтребители четвърто поколение.

Според военния анализатор Александър Коваленко самолетите F-16 са по-технологично напреднали от съветските Су.

"Всички западни изтребители изпреварват руските в много отношения: радари, ракетно въоръжение и т.н. Реално трябва да говорим не за самия изтребител, а за западната концепция за създаване на оръжия. Те имат непроменена концепция - господство над врага по точност и дистанция. Те трябва да унищожат врага на дистанция, когато той още не ги забелязва и трябва да го унищожат почти от първия изстрел, така че врагът да не може да отвърне на огъня", обясни той.

В същото време бившият зам.-началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна Игор Романенко отбеляза, че Су-35 е голямо подобрение на съветския Су-27. По думите му "Су-35 е най-добрият изтребител". Но F-16 има съществени предимства по отношение на размера, въоръжението на самолета, както и в по-модерната радарна система, благодарение на която той може да "вижда" руските изтребители от по-голяма дистанция. Следователно, при използването на оръжия на дълги и средни разстояния, предимството е за F-16:

"В битки на средни и големи разстояния от 80 - 100 - 150 км американските самолети са най-добрите, но в близък бой Су-35 може да има някои предимства... но в съвременни условия битките от близка дистанция са малко вероятни - всичко се решава на дълги и средни разстояния..."

Според него, благодарение на особеностите на F-16 и професионализма на украинските пилоти, Украйна ще може да изравни своите възможности в небето с Руската федерация. По отношение на количеството боеприпаси F-16 и руските Су имат сходни характеристики, но американските самолети имат по-добри и по-ефективни оръжия от руските.

В същото време Романенко подчерта, че в миналото руснаците са подобрявали Су-35 с радиоелектроника, внесена от чужбина, така че сега трябва или да заменят тези части с някакви аналози, или да ги вкарат нелегално. Сега Русия има на въоръжение по-малко от сто Су-35, а по-нататъшното им производство е възпрепятствано от слабите възможности за заместване на вноса.

Според военните експерти при най-добрите си модификации руските изтребители могат "да забелязват въздушни цели на разстояние над 200 км и да извършват ракетни атаки въздух-въздух на разстояние 75 км". В същото време благодарение на F-16, украинските военни ще могат да улавят въздушни цели на разстояние около 300 км и да извършват атаки на разстояние около 150 км, без да навлизат в зоната на действие на изтребители и наземни системи за ПВО на руснаците.

Защо Западът се колебае да достави F-16 на Украйна

В статията на "Униан" се обръща внимание на факта, че въпреки предимствата им, F-16 "изискват решаването на много повече въпроси" от танковете, бронетранспортьорите или артилерията.

"Например, да започнем с обучението на пилоти: в какво количество, в кои страни, колко време ще отнеме?", пита Александър Коваленко.

Много по-бавна е и подготовката на техническия персонал за самолета, особено в сравнение с персонала при танковете или бронетранспортьорите.

"Трето, инфраструктура. Става дума за съвсем различно ниво на инфраструктура при разполагането на тези самолети. Ако танк може да бъде вкаран във всяка военна част, където има резервоари, при самолетите всичко е различно - не всяко летище в Украйна е подходящо за F-16, защото има съвсем различни изисквания към характеристиките на пистите, от които те кацат и излитат, и следователно различни нужди", твърди Коваленко.

Сложен е въпросът и с осигуряването на оборудване, резервни части и боеприпаси за изтребителите.

Защо Украйна се нуждае от F-16

Основната причина за призивите на украинските власти да получат F-16 е, че тези самолети са модерни, многоцелеви, а също и на въоръжение в голям брой страни. Към февруари 2023 г. на въоръжение са около 3 хиляди F-16 в 24 държави, сред които Съединените американски щати имат най-много (около 1000). Полша, Дания, Китай, Нидерландия, ОАЕ, Израел, Гърция, Турция и Белгия също разполагат с модерните изтребители.

Поради тяхната "масовост" не би трябвало да има проблеми с осигуряването на самолети и ремонт, смята Коваленко. Според него по-леките повреди на изтребители биха могли да бъдат отстранявани в Украйна. При по-големите обаче вероятно ще трябва да бъдат транспортирани до САЩ.

Експертът посочва, че F-16 не само имат широк набор от функции, но и могат да работят в доста трудни условия. Той е уверен, че украинските пилоти ще могат бързо да ги овладеят и да започнат да ги използват ефективно на бойното поле.

Коя страна може първа да достави F-16 на Украйна

Коваленко смята, че Нидерландия, Полша и други страни, които вместо F-16 ще получат други модификации на тези самолети - F-22 или F-35, могат да бъдат сред първите, които да предоставят на Украйна изтребители.

Според експерта първите F-16 в Украйна могат да се очакват през септември-октомври. При липса на вече обучени украински пилоти към този момент изтребителите ще бъдат временно дислоцирани на летища на друга държава, например в Полша или Румъния.

"И след като имаме напълно изградена инфраструктура и пилоти, те вече ще се появят на територията на Украйна. Но това ще бъде към края на септември или началото на октомври", каза Коваленко.

Колко F-16 ще са достатъчни, за да може Украйна да си осигури въздушно надмощие

"Не знам общата концепция на бъдещи сценарии за освобождаване на нашите територии... и ролята на авиацията в бъдещи офанзиви. Тъй като количеството зависи от това... ако говорим за първата партида, това може да бъдат 2-3 ескадрили, но като цяло можем да увеличим този брой, например до 100 единици. Сигурен съм, че в бъдеще можем да очакваме да получим до 100 единици F-16, но в началото може да са малки партиди от по няколко ескадрили", обясни Коваленко.

Според него, дори и да си останат само няколко ескадрили, те значително ще подобрят позицията на украинската армия в небето. Благодарение на тях ефективността на противовъздушната отбрана при прехващане на крилати ракети и дронове ще нарасне.

Освен това ВВС на Украйна ще могат да нанасят удари на големи разстояния и да унищожават руски самолети във въздушното пространство на самата Руска федерация на дистанция, която няма да позволи ответна реакция.

Романенко смята, че като за начало Украйна се нуждае от 3-4 ескадрили (40-50 самолета). Според него това ще позволи да се "изравни" ситуацията в небето и може би дори украинците да вземат инициативата.