Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че европейските съюзници разработват координирана програма за обучение на украинските сили как да си служат с изтребители F-16, но лидери от Пентагона предупредиха, че това ще бъде скъпо и сложно начинание и няма да бъде магическо решение на войната, предаде Асошиейтед прес, предава БТА.

Остин каза, че съюзниците са стигнали до извода, че, заедно с обучението, Украйна ще трябва да развие и способностите си за поддръжка и обслужване на самолетите, както и да се сдобие с достатъчно боеприпаси. Той добави, че системите за ПВО все още са оръжията, от които Украйна се нуждае най-много за своите по-широки усилия за установяване на контрол над въздушното си пространство.

"Няма магически оръжия", каза началникът на американския генерален щаб генерал Марк Мили, който се изказа на съвместна пресконференция с Остин в Пентагона. По думите му предоставянето на десет изтребителя F-16 би могло да струва два милиарда долара, включително поддръжката,

"Руснаците имат хиляда изтребителя четвърто и пето поколение, така че ако искате да предизвикате Русия във въздуха, ще се нуждаете от значително количество изтребители от четвърто и пето поколение", добави Мили.

По думите на генерала съюзниците са постъпили правилно, като първо са предоставили на Украйна значително количество интегрирана противовъздушна отбрана. Той добави, че изтребителите F-16 имат роля в бъдеще като част от украинските въздушни способности, но "създаването на ВВС с необходимите размери и обхват ще отнеме значително време".

Остин каза, че министерствата на отбраната на Нидерландия и Дания работят заедно със САЩ в тази насока и че Норвегия, Белгия, Португалия и Полша вече са предложили да допринесат към обучението. Освен това съюзниците са създали фонд, така че и други страни да могат да допринесат към общите усилия.

"Очакваме още държави да се присъединят към тази важна инициатива", каза още Остин и добави, че обучението е "важен пример за дългосрочния ни ангажимент към сигурността на Украйна".

По-рано Остин заяви, че се надява обучението на украински пилоти да започне през следващите седмици, което ще окаже подкрепа на Украйна в дългосрочен план, но не непременно за очакваната пролетна контраофанзива срещу Русия.

Остин и Мили се изказаха в края на виртуална среща на представители от сферата на отбраната на страни от цял свят, на която беше обсъдена продължаващата военна подкрепа за Украйна. На форума украинските лидери им предоставиха актуална информация за военните усилия и пропуските, с които се сблъскват въоръжените им сили. Остин заяви, че най-големият пропуск продължава да бъде наземната противовъздушна отбрана.

На своята 12-та среща лидерите изслушаха и информация за подготовката за очакваната контраофанзива и обсъдиха как съюзниците, които срещат затруднения със собствените си запаси, могат да продължат да подкрепят борбата на Киев срещу Русия.