Косовският олимпийски комитет поиска от Международния (МОК) да започне дисциплинарна процедура срещу Нова Джокович, обвинявайки сръбският тенисист, че е засилил политическото напрежение в страната, съобщи Ройтерс.

Преди два дни 22-кратният шампион от Големия шлем написа "Косово е сърцето на Сърбия. Спрете насилието" на обектива на камера след първия си мач на "Ролан Гарос". След това заяви пред медиите, че е бил длъжен "да направи нещо и това е най-малкото", тъй като там е роден неговият баща, а Косово е свято място за сънародниците му.

Това предизвика голяма полемика и призиви дори за дисквалификация на аса, докато в северната част на страната има голямо напрежение със сърби, яростно протестиращи срещу избора на етнически албански кметове. Наложи се намеса на НАТО.

Федерацията по тенис на Косово заяви, че коментарите на Джокович са "достойни за съжаление", тъй като той "подклажда напрежението между двете страни".

Без да споменават Джокович по име, организаторите на Откритото първенство на Франция посочиха в изявление, че не са били нарушени правила, отбелязвайки, че понякога коментари за международни събития "навлизат в сферата на турнира, което е разбираемо“. Това бе индиректен отговор на призивите за санкция - такава няма да има.

Френската министърка на спорта Амели Удеа-Кастера коментира днес, че политическото послание на Джокович за Косово „не е подходящо“ и го предупреди да не прави такива изявления отново, предаде "Асошиейтед прес".

Амели Удеа-Кастера каза пред телевизия "Франс 2", че директорката на "Ролан Гарос" Амели Моресмо е разговаряла с Джокович и неговия екип, за да настоява за спазване на принципа на "неутралитета" на корта.

„Когато става въпрос за защита на човешките права и обединяване на хората около универсалните ценности, спортистът съвсем свободно може да го направи", каза Амели Удеа-Кастера, но добави, че посланието на Джокович е „войнствено, много политическо“ и „не трябва да се повтаря“.

По-късно Новак Джокович игра във втория кръг и спечели срещу Мартон Фучович (Унгария), като срещна отпор само в първия сет - 7:6(2), 6:0, 6:3.