Анонсираното вчера решение за безвъзмездно предоставяне на терен за изграждане на нова зала за художествена гимнастика на ст. "Раковски" вече е факт, съобщи служебният министър на спорта Весела Лечева в прес съобщение.

"Министерският съвет прие решение, с което дава съгласие за обособяване на нов УПИ и за безвъзмездното му предоставяне за управление на Министерство на младежта и спорта, се казва в информацията. - Новообразуваният имот ще бъде обособен от имоти - публична държавна собственост, с предоставени права за управление на Министерството на вътрешните работи."

Там се припомня още, че на 27 декември 2018 г. последното - засега, правителство на Бойко Борисов отпусна 1,5 млн. лв. за нова зала на комплекс "Раковски". На 21 декември м.г. са гласувани още 3 млн., така общата сума е 4,5 млн. 

Строежът трябваше да започне още през 2019 г., но това не се случи заради протести от страна на детско-юношеската школа "Левски-Раковски", която се помещава там. Футболни хора се възпротивиха и в началото на тази година, когато процесът за залата бе задвижен отново. 

"Тази сума (бел. ред. 4,5 млн.) е предвидена за цялостно  изграждане и въвеждане в експлоатация на залата", пише ММС.

„Благодаря на вицепремиера Иван Демерджиев и на министрите Иван Шишков и Росица Велкова, които заедно с екипа на Министерството на младежта и спорта направиха така, че да бъде изготвено това  предложение. С днешното решение на Министерския съвет се дава реална възможност да бъде изградена нова зала за художествена гимнастика, която е очаквана от стотици национални състезатели и хиляди деца и подрастващи, които тренират всеки ден“, коментира министър Весела Лечева.  

В последните месеци Лечева е посещавала залата по художествена гимнастика на ст. "Раковски" нееднократно и се е уверира, че в нея има огромно натоварване и дори националните състезателки трудно намирали свободен килим.  

„Залата е напълно заслужена, защото нашите гимнастички са неизменно в световния елит и наш дълг е да им предоставим и най-добрите условия. Успехите им имат и много важна социална функция, защото успяха да запалят хиляди деца да изберат спорта. Надявам се, че всяко следващо правителство и министър няма да спре работата по осъществяване на проекта, а аз лично, съм изключително щастлива, че решението за новата зала е факт“, добави министър Лечева в съобщението.