Решението на председателката на СЕМ Соня Момчилова еднолично да прекрати конкурса за нов директор на БНТ е незаконосъобразно. Това реши Административният съд-София област в отговор на обжалване на един от кандидатите.

Членовете на регулатора не успяха тази година да постигнат съгласие и нито един кандидат не получи 3 гласа "за". Някои гласуваха и "въздържал се", което в крайна сметка доведе до това досегашният шеф на БНТ Емил Кошлуков да остане на поста - с изтекъл мандат.

"Анализът са събраните доказателства дава основание на съда да счита, че решението за прекратяване на процедурата за избор на генерален директор на БНТ в конкретния случай де факто е взето еднолично от председателя на СЕМ. Не се установява СЕМ да е изпълнил вменените му по закон задължения и като колективен орган да е взел решение за прекратяване на процесната процедура. Установяват се само данни за еднолични действия от страна на председателя, включително и чрез извършеното от нейна страна уведомяване на участниците за прекратяването на въпросната процедура", пишат от съда.

Сега кандидатурите на всички осем кандидати, сред които е и Кошлуков, трябва да бъдат прегласувана с гласове "за" и "против" - без "въздържал се" - което пак не гарантира, че ще има нов избраник. Но тогава СЕМ трябва да прекрати конкурсът с колективно решение, не само с устно обявление от председателката си.

Решението бе обжалвано от кандидатката за поста Ирина Величкова, която е и бивш юрисконсулт на обществената телевизия. Освен нея и Кошклуков, в конкурса миналата година се включиха и спортният журналист Сашо Йовков, телевизионният водещ Сашо Диков, членка на управителния съвет на БНТ Василена Матакева, бившият шеф на новините и актуалните предавания на бТВ Венелин Петков, кореспондентът на БНТ Красимир Ангелов и университетският преподавател Светлана Божилова.