Процедурата за избор на генерален директор на БНТ очаквано не излезе с печеливш кандидат. Трима души от петимата членове на СЕМ трябваше да подкрепят един от 8-те кандидати за ключовия пост в обществената медия.

Основният сблъсък се очакваше да е между сегашният директор Емил Кошлуков и бившият шеф на новините на бТВ Венелин Петков. Двамата обаче се изравниха с Ирина Величкова, бивш юрисконсулт на БНТ на първите гласувания.

В крайна сметка до третото гласуване Венелин Петков събра два гласа "за", а Величкова и Кошлуков - по един.

"Нито един от претендентите не покри достатъчно критериите на Съвета за електронни медии. Благодаря на колегите, че демонстрираха своята независима позиция, че отстояха решенията си", обобщи председателката на СЕМ Соня Момчилова.

Пролет Велкова обаче отбеляза след третото гласуване.

"Днес си припомних един слух, който стигна до мен преди месец - че няма да има избор на генерален директор, защото е по-добре да остане Кошлуков в ролята на същия. Аз тогава много се възпротивих на този слух и си казах - не е възможно такова интригантстване, без да се знае кои са останалите канидидати. За мен потвърждаването на този слух е много симптоматично и ме навежда на един въпрос - доколко са автономни нашите гласове, които дадохме тук в последните часове."

Тя разкри, че в СЕМ са имали намерение да не допуснат Кошлуков до избор, но са получили съвет от юристи, че той вероятно ще обжалва изключването си и така ще забави по съдебен път процедурата, и да навреди на бъдещото ръководство на БНТ. Председателката Соня Момчилова отбеляза, че Велкова се е съгласила още от първото обсъждане на темата Кошлуков да бъде допуснат.

"Ние всички... не мога да твърдя за всички, четирима от нас, бяхме склонни да обсъдим този въпрос", отбеляза тя. "Сега се питам къде са нашите основания в този момент, къде отидоха, той ги разпиля. В крайна сметка предстои той да управлява телевизията, неясно колко време - може би до следващ конкурс, може би по-дълго. Задават се избори, всички ние знаем, че по време на избори политическият натиск върху медиите е най-голям." - посочи Велкова.

Бивши журналисти от БНТ и общественици се опитаха да не допуснат Кошлуков въобще да участва в конкурса, но обновеният наскоро СЕМ прие да го изслуша.

Днес членовете на СЕМ намериха добри думи за всеки от кандидатите, сред които бяха и Сашо Диков, Василена Матакиева, Сашо Йовков, Красимир Ангелов.

Името на Венелин Петков бе сред първите споменати - от дългогодишната му колежка и нова членка на СЕМ Габриела Наплатанова (номинация на президента в СЕМ). Тя изтъкна, че двамата са започнали заедно кариерите си в бТВ, той й е бил началник 6 години. 

"За да няма спекулации, че изборът ми е субективен или емоционален, аз съм длъжна да се въздържа в този избор и да оставя колегите да преценят кого да поставят", отбеляза тя и гласува "въздържал се".

Венелин Петков все пак получи на първото гласуване един глас от Пролет Велкова, също ново попълнение в СЕМ (номинация на "Демократична България"), която разкритикува Кошлуков, определи презентацията на Петков като "блестяща", и обобщи своя вот така:

"Венелин Петков е най-добрият вариант БНТ да е двигател в оздравяването на медийната среда, да я превърне в лидер в информацията и производството на игрално и документално кино, да привлече младите."

Кошлуков получи подкрепа само на Галина Георгиева, номинация на ГЕРБ в регулаторния орган. Според нея досегашният директор има добра представа за стратегическите цели, демонстрира по-висока технологичност, познава европейските обществени телевизии, новите платформи.

Симона Велева (номинация на "Продължаваме промяната") пък номинира и даде своя глас за Ирина Величкова, макар да се изказа позитивно и за Петков. Според Велева са нужни законови промени по отношение на БНТ, има нужда да се промени начинът, по който се управлява обществената медия. Величкова познава добре медийните закони, и "говори със страст и грижа за БНТ", смята тя.

Председателката на Съвета Соня Момчилова гласува "против" и "въздържал се" за всички номинирани кандидати. Тя е от президентската квота.

Първоначалното гласуване беше:

  • Емил Кошлуков - 1 "за", 4 "против"
  • Венелин Петков - 1 "за", 4 "въздържал се"
  • Ирина Величкова - 1 "за", 2 "против", 2 "въздържал се"

Сега следва едночасов съвет на членовете на СЕМ, след което трябва да обявят дали някой е променил своя вот. Трябва двама обаче да го направят, за да има успешен избор, което е малко вероятно - въпреки заявките на всички членове, че е отговорно да вземат решение днес.

Ако изборът е неуспешен, трябва да започне нов конкурс и процедура, която продължава два месеца. През това време Кошлуков ще продължава да е и.д. генерален директор на БНТ.