"Севиля" спечели за седми път турнира Лига Европа след драматична победа с дузпи на финала срещу "Рома" в Будапеща - 1:1 след 120 минути и 4:1. Андалусийците заслужиха и място в Шампионската лига от септември.

Жозе Моуриньо за първи път в кариерата си загуби финал, след като бе триумфирал в предишните пет, включително в Лигата на конференциите през 2022 г. с "вълците". Докато "Севиля" е седем от седем.

Излекуваният от контузия точно преди срещата Пауло Дибала откри в 35-тата минута, а Джанлука Манчини си вкара автогол в 55-ата, като засече топката в мрежата при центриране. Защитникът бе сполетян от малшанс и при 11-метровите удари - топката бе избита с крак от вратаря при изстрела му.

Севиля спечели Лига Европа за седми път в историята си. На финала на "Пушкаш Арена" в Будапеща испанският отбор се наложи с 4:1 след дузпи срещу Рома. В редовното време и продълженията двата тима направиха равенство 1:1.

Началото бе очаквано тактическо и много предпазлизо. Един от трите италиански отбора, достигнали финали в евротурнирите, нанесе удар първи и то по желания от Жозе Моуриньо начин.

В 35-ата минута Браян Кристанте отне топката в центъра и подаде за Джанлука Манчини, а той продължи към Пауло Дибала, извеждайки го в наказателното поле. Нападателят остана на голова позиция и преодоля Буну за 1:0.

Отборът от Андалусия опита да изнесе играта в предни позиции, докато "Рома" предпочете да играе значително по-дефанзивно, "паркирайки автобуса".

Най-чистото положение за севилци беше в петата минута на добавеното време на първата част. Топката достигна до Иван Ракитич и хърватинът стреля от движение извън наказателното поле, като удари греда зад Руи Патрисио.

Второто полувреме започна с натиск за "Севиля" и в 55-ата минута се стигна до изравняване. Хесус Навас подаде в наказателното поле и Джанлука Манчини си вкара автогол. Центриранията са силно оръжие на севилци, те заложиха на тях и тази вечер, а това се отплати.

В 67-ата минута "Рома" имаше шанс за поведе отново - при центриране от фаул последователно Тами Ейбрахам и Крис Смолинг отблизо не успяха да преодолеят Буну, който в рамките на няколко секунди направи две важни спасявания.

Четвърт час преди края на редовното време главният съдия Антъни Тейлър отсъди дузпа в полза на "Севиля" заради контакт на Рожер Ибанес с Лукас Окампос в наказателното поле. Решението беше променено след консултация на Тейлър с ВАР, а при повторенията се видя, че Ибанес първо играе с топката преди да закачи крака на своя противник.

В 82-ата минута топката срещна ръката на Фернандо в наказателното поле на испанския отбор след центриране на Неманя Матич, но Тейлър не отсъди дузпа за "Рома", не погледна и видеото.

Последва пропуск и на Андреа Белоти пред вратата на "бяло-червените", а финалният натиск на "Севиля" също не даде резултат. В шестата минута на допълнителното време Руи Патрисио изпусна топката след удар на Сусо, а след това Фернандо стреля неточно към вратата на "Рома".

В продълженията двата отбора отново избраха предпазлива тактика и закономерно не достигнаха до голови положения. В самия край на продълженията удар с глава на Смолинг се отби в напречната греда на вратата на севилци. 

Голям и неочакван триумф за треньора Хосе Луис Мендилибар, който бе назначен през март с временен статут до края на сезона. Досега той бе водил само скромни испански отбори.

При дузпите

Лукас Окампос (“Севиля”) - гол, 1:0

Брайън Кристанте (“Рома”) - гол, 1:1

Ерик Ламела (“Севиля”) - гол, 2:1

Джанлука Манчини (“Рома”) - пропуск, Буну изби с крак

Иван Ракитич (“Севиля”) - гол, 3:1

Рожер Ибанес (“Рома”) - пропуск, греда, но и спасяване на Буну преди това!

Гонсало Монтиел (“Севиля”) - гол, 4:1, “Севиля” спечели любимия си турнир!

Последното изпълнение бе повторено, тъй като съдията Антъни Тейлър прецени, че вратарят Руи Патрисио е излязъл напред. Стражът спаси първото на Монтиел и остави тима си в битката, но не за дълго.