Решението на Берлин да затвори четири от петте руски консулства няма да остане без отговор. Това обяви руското външно министерство, предаде Ройтерс.

"В Берлин не трябва да се съмняват, че тези непремерени и провокативни действия няма да останат без отговор от наша страна".

Берлин предприе тази мярка, след като руските власти съобщиха, че ще ограничат броя на представителите на германската държава, които работят в Русия, до 350. Германското външно министерство обвини Москва в ескалиране на напрежението чрез налагане на ограничения върху броя на германски служители.

"Това неоправдано решение принуждава федералното правителство да направи много значителни съкращения във всички сфери на присъствието си в Русия", оповести говорител на министерството.

На Москва ще бъде разрешено да управлява посолството си в Берлин и едно генерално консулство, но Германия очаква останалите да прекратят дейността си до края на годината.

Германия ще закрие собствените си консулства в Калининград, Екатеринбург и Новосибирск. Така ще останат да действат само посолството ѝ в Москва и консулството в Санкт Петербург.