Италианското правителство отмени ембаргото върху продажба на оръжия на Саудитска Арабия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Износът на италианско военно оборудване за монархията бе ограничаван през 2019 и 2020 г., за да се предотврати използването на италиански оръжия в конфликта в Йемен. Мярката вече не е наложителна "с оглед на променената ситуация", заявиха италианските власти след заседание на кабинета на Джорджа Мелони. 

Йемен беше обхванат от сблъсъци през 2014 г., след като свързаните с Иран бунтовници хуси отстраниха правителството в столицата Сана. През 2015 г. в конфликта се намеси военна коалиция, оглавявана от Саудитска Арабия, която се опитваше да върне на власт старото правителство.

През март Рияд и Техеран се съгласиха да възобновят дипломатическите си връзки, които се бяха влошили през 2016 година. Подобряването на двустранните отношения отключи нова инициатива за мир в Йемен.

Италианското правителство заяви, че решението за Саудитска Арабия е "съгласувано" с отмяната на друго ембарго за оръжия, наложено върху Обединените арабски емирства, което също бе свързано с войната в Йемен.