Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Явор Божанков отправи от трибуната реплика към "Възраждане", като обясни съмненията си, че в тази партия има "меки китки".

Това доведе до скупчване на депутати около трибуната и заседанието бе прекъснато. В навалицата се стигна до взаимно блъскане и размяна на реплики и плюене.

В началото на деня от "Възраждане" за пореден път призоваха с декларация от "Продължаваме промяната - Демократична България" да върнат втория мандат неизпълнен и ги обвиниха в национално предателство.

На това отговори Божанков, който заяви, че чуждите агенти и предателите всъщност са хората на Костадин Костадинов, защото националният интерес на България е да има правителство.

"Събитията от последните дни са част от подреден план, и когато от "Възраждане" говорят за външна намеса - знаем си ги. Те говореха за ваксините, излязоха ваксинирани. Говореха, между другото и за "меки китки". Двамата с Цончо и г-н Костадинов най-много ни съмняват в това отношение.

По логиката, която сега сме видели, националните предатели са точно те", каза Божанков.

Веднага след това изказване депутати от “Възраждане” отидоха на парламентарната трибуна, последваха ги народни представители от ПП-ДБ, и страстите се нажежиха, като се започна с реплики и бутане. Манол Пейков от ПП-ДБ бе одран по бузата, а депутат от “Възраждане” се оказа със счупени очила.

След почивката шефът на парламента Росен Желязков предложи заседанието да бъде прекратено. Залата подкрепи това предложение и заседанието бе закрито.

По време на суматохата около трибуната Желязков предвидливо изключи микрофоните и не се чуваше какво точно си викат депутатите. Искрен Митев ("Продължаваме промяната - Демократична България") обаче публикува видео на профила си във фейсбук. На него се вижда как Цончо Ганев ("Възраждане") плюе по свои колеги.

"Това, което стана в пленарната зала, е поредната позорна сцена в поведението на една позорна партия - ПП, партия на предателството, на посолството. Тази простащина ние повече няма да я търпим" .
 

Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в кулоарите.

Според него "тези хора са позор за човешкия род, нямат никакво морално право да бъдат в Народното събрание".

Костадинов заяви, че от "Възраждане" не са си позволявали никога от парламентарната трибуна да отправят лични, персонални обиди. Но е факт, че те често наричат "Демократична България" с думите "Доносническа България". А от скоро наричат "Продължаваме промяната с думите "Продължаваме предателството".

"Това същество, което в момента говори - Манол Пейков, и другото подобно същество - Явор Божанков, в момента, в който станат и излязат да говорят от трибуната, оттук насетне ние ще ги сваляме веднага", обяви Костадин Костадинов.

Последва размяна на остри реплики в кулоара между Пейков, който слушаше изказването на лидера на "Възраждане", и представители на партията.

"Тези хора опозориха Народното събрание, те трябва да лежат по затворите за национално предателство", продължи Костадинов.

Той заяви, че няма намерение повече да търпи "подобни провокации и простащина от тази парламентарна трибуна".

"Всеки път оттук насетне, когато някой се опита да позори институцията Народно събрание, да срами България и да цапа името на българския парламент, ще реагираме твърдо и безкомпромисно, няма да допуснем никога вече тези хора да излязат на парламентарната трибуна. Нека излязат – излизаме и ние веднага", заяви лидерът на "Възраждане".

Костадинов повтори казаното по-рано от парламентарната трибуна в декларация, че ако бъде сформирано правителство между първите две политически сили, ще призоват симпатизантите си и разочарованите привърженици на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" на протест.

Костадинов съобщи също, че по време на скандала в пленарната зала Даниел Лорер се е обърнал към него, настоявайки "да си укроти племето".

"Вдетениха се колегите от "Възраждане", одраха ме".

Това коментира депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Манол Пейков.

"За мен е предостатъчно това, което българският народ вижда. Истинското лице на "Възраждане" се вижда в такива моменти. Ако тези хора случайно вземат властта, половината от вас няма да са тук, да не кажа и две трети", каза Пейков.

Той разказа, че от "Възраждане" са скочили срещу Явор Божанков чисто физически.

"И аз отидох да се опитам да ги спра", каза Пейков.

Депутатът сподели, че е имало и ругатни от тяхна страна. Според него може Божанков леко да е прекалил, но това не е причина да го нападат физически. Той коментира, че "мека китка" е нещо съвсем неутрално като обида.

"Нещо против имате хората с различна ориентация? Има свобода на тези неща в ЕС. Разберете веднъж завинаги. Няма нищо обидно в това. Докато в другото има много обидно", заяви Пейков.

"Възраждане" си изтърваха нервите. Това коментира пред медиите в кулоарите на Народното събрание депутатът Явор Божанков. И допълни, че е успял да прочете декларацията си само до половината.

Станахме свидетели на едни от най-срамните сцени в най-новата история на българския парламент, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея председателят на парламента Росен Желязков е абдикирал от ръководната си роля, като е прекъснал заседанието:

"По същество се наричаха и всъщност застанаха едни срещу други "джендъри" срещу "фашисти". Стигна се до екстремизма на възраждане да искат нахлуване в Народното събрание и да говорят за преврат и контрапреврат в момент, когато България има нужда от стабилност, хората имат нужда от сигурност. Това, което видяхте е разруха, дъно, падение".

Дистанцирам БСП от това", посочи Нинова.

И отново настоя да бъдат разгледани законопроектите, внесени от левицата.

Шефът на парламента Росен Желязков коментира, че ще бъдат прегледани видозаписите и ще има санкции за депутатите, които са били замесени. Той определи случилото се като абсолютно недопустимо.

Обобщеното видео от събитията днес: