Българските евродепутати Радан Кънев и Александър Йорданов от Европейската народна партия (ЕНП) обвиниха президента Румен Радев в дестабилизиране на страната.

Нападките бяха отправени от трибуната на Европейския парламент в Брюксел.

Това стана по време на обсъждане на доклада на латвийската евродепутатка Сандра Калниете от ЕНП. Той е посветен на външната намеса в демократичните процеси в ЕС и интегритета на изборите.

„В моята родина България обаче се вижда следващата стъпка на враждебната намеса във вътрешните ни работи. И тя е намесата в следизборния процес, в самото формиране на държавното управление. Днес сме свидетели на абсолютно безпрецедентен опит за блокиране на създаване на общо управление между първите две политически сили в държавата“, заяви Кънев.

И обясни какво представлява този опит:

„Опит, в който очевидно участват, от една страна, организираната престъпност, от друга страна, компрометираната прокуратура, която е призвана да се бори с нея. От една страна, службите за сигурност, от друга страна, петата колона в българската политика, срещу която тези служби би трябвало да ни защитават.“

Всичко това по думите на Кънев става под егидата на българския президент и ръководеното от него служебно правителство.

„Отправям това послание към вас и като призив за подкрепа, и като много сериозно предупреждение докъде води разпадането на правовата държава“, завърши евродепутатът.

Причина за политическата криза у нас е руското проникване върху политическия стопанския и културния елит, смята Александър Йорданов.

„В този момент българският президент се явява не обединител на нацията, а фактор за дестабилизация на България. Хибридната война на Русия срещу България и Европа продължава. Това е опасност“, предупреди той, след което бе прекъснат, понеже бе просрочил полагащата му се една минута.

Комунистическата интерпретация на историята и десетилетната пропаганда е причина за дискриминацията на българите в Република Северна Македония (РСМ), каза Александър Йорданов.

Това е довело и до руската агресия в Украйна. Тя е станала възможна, защото руското общество от десетилетия съществува в условията на дезинформация.

По-рано за ситуацията в България от трибуната се изказа хърватският независим депутат Иван Вилибор Синчич.

„Не може така да избират посолствата персонала си, - категоричен бе той -Калниете говори за всякаква външна намеса, но само за някои видове. Проблемът е, че не ни харесва това, което диктува Брюксел. Демокрация означава нашият човек да победи“, каза Синчич.

И даде за пример случилото се у нас. Той говори за предполагаемото изказване на Кирил Петков за смяната на началниците на службите.

„Има ли някаква чест в европейските демокрации?“, попита риторично евродепутатът.

През лятото на 2020 г. Иван Вилибор Синчич идва в София и подкрепи протестиращите срещу правителството на Бойко Борисов. Пред наши медии той отправи тежки критики към българските управници.