"Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго освен отвращение, а то не води до доверие и устойчиви решения."

Това беше коментарът на президента Румен Радев пред журналисти преди срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова по повод на очертаващото се постигане на съгласие между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство с втория мандат.

"България трябва да има редовно правителство, но то трябва да почива на ясни демократични принципи и най-вече да работи за България", каза още той, цитиран от БТА.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че смята, че "Мария Габриел и Николай Денков са много близо до решение".

В понеделник Радев връчи втория мандат на ПП-ДБ с демонстрация - прав, без ръкуване, с продължила около 5 минути среща. Тогава той обяви, че дава мандата, само защото е задължен от Конституцията, но поиска втората политическа сила да не го реализира, бил "дикредитиран".

Радев и днес продължи с острите си оценки за записите от заседание на Националния съвет на ПП, направени и огласени от Радостин Василев. Той ги нарече "срамни", "позор". Той заговори даже за "пълзяща диктатура" и "фанатизъм".

"Предстои европейска среща на високо ниво с важни последици за бъдещето на континента, особено за България. На фона на сериозните проблеми с правата на българите в Република Северна Македония, които ще бъдат неотменима тема на разговорите днес, на фона на войната в Украйна, на растящото напрежение в Косово, проблемите в енергетиката и свързаността – важна тема в разговорите ще бъде и въпросът за разклатеното доверие и разклатената европейска перспектива на България след срамните записи от Националния съвет на „Продължаваме промяната“ и последвалите самопризнания на лидерите", коментира Радев.

Всичко това отдалечавало България с огромни крачки от Европа – като ценности и морал, както и принципи и начин на правене на политика, продължи той.

"Тези записи пометоха миловидната евроатлантическа фасада и разкриха озъбеното лице на една пълзяща диктатура и фанатизъм – като заявка на тежки закононарушения и чистки, подписани с кръв, за погром на институциите и държавна измяна", заяви още Радев.

Записите дискредитирали европейски лидери“ (заради подоваването на Петков на свои разговори с Урсула фон дер Лайен вероятно - бел. ред), а „европейската преса гърми с изключително негативни коментари за България“.

"Това е позор, който се изля върху лицето на страната. За една нощ се пометоха едногодишни усилия и осезаеми постижения. Сега ще трябва време и много усилия да върнем страната устойчиво в нейния европейски курс", продължи да вещае мрачни сенарии президентът.

Той обяви, че редица европейски лидери са поискали среща с него днес, а той ще положи усилия да ги убеди, че България ще се съхрани като демократична европейска държава.

Попитан за думите на президента Румен Радев съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че не желае да влиза в цитати на когото и да било, защото знае колко важно е да имаме редовно правителство, "което си държи на ценностната система и ще заведе България напред, там, където много хора не искат да бъде".

"Това е демократична, европейска държава с работещи институции, а не със служби, които се чудят какви провокации да направят", припомни той.