Федерални прокурори на САЩ са се сдобили с аудиозапис от лятото на 2021 г., в който бившият президент Доналд Тръмп признава по време на среща, че разполага със секретен документ на Пентагона с план за атака срещу Иран. Това разкриха множество източници пред Си Ен Ен, подкопавайки твърденията на бизнесмена, че е разсекретил всички класифицирани материали, които бе складирал в рециденцията си "Мар-а-Лаго".

На записа се чува как републиканецът уточнява, че би искал да сподели секретната информация, но признава, че е наясно с ограниченията да я издава, след като вече не е президент. Източниците на Си Ен Ен твърдят, че записът представлява "важно" доказателство в разследването на специалния прокурор Джак Смит, фокусирано върху боравенето на Тръмп с класифицирани документи. 

За значимостта на записа може да се съди и от факта, че прокурорите са разпитали множество свидетели за съдържанието му, включително генерал Марк Мили - председател на Обединения комитет на началник-щабовете от 2019 г. насам.

Срещата през юли 2021 г. се провела в голф клуба на Тръмп в Бедминстър, Ню Джърси. На нея присъствали двама души, работещи върху биографията на бившия началник на кабинета на Тръмп Марк Медоус, както и наети от експрезидента служители. Според източниците на Си Ен Ен присъстващите (Медоус не е бил сред тях) не са разполагали с разрешение за достъп до класифицираната информация. 

Си Ен Ен твърди, че в биографията на Медоус се разказва за събитие, наподобяващо въпросната среща. На него Тръмп "си спомня за документ от четири страници, изготвен лично от Марк Мили".

"В него се съдържаше план на генерала за атака срещу Иран, изпращане на огромен брой войски - нещо, което той призова президента Тръмп да направи повече от веднъж по време на неговото управление", пише в книгата.

Документът, който Тръмп споменава, не е бил изготвен от Мили, предава Си Ен Ен. 

Говорител на предизборния щаб на републиканеца обяви, че "изтичането на информация" има за цел да "нагнети напрежението" около Тръмп.

"Продължаващата намеса на Министерството на правосъдието в президентските избори е срамна и това безплодно разследване трябва да спре да пилее парите на американския данъкоплатец за политическите цели на демократите", добави говорителят.

По-рано Тръмп каза пред Си Ен Ен, че не е показвал пред никого секретни документи, които пазеше след президентството. След което уточни, че би имал право да го направи така или иначе.

Американската медия прогнозира, че разследването на Смит е към своя край, въпреки че все още не е довело до повдигане на обвинения. Говорител на службата на специалния прокурор отказа да коментира изтеклия запис с Тръмп.

Тръмп се ядосал на "Ню Йоркър" заради статия за Мили и Иран

Срещата, на която Тръмп коментирал документа за Иран, се провела малко след публикуването на статия в "Ню Йоркър" на журналистката Сюзън Гласър. В нея се разказва как в последните дни от президентството на Тръмп Мили многократно го убеждавал да не нанася удари срещу Иран и бил загрижен, че бившият държавен глава "може необосновано да предизвика мащабен конфликт". Мили и други високопоставени военни успели да убедят Тръмп да не предприема толкова драстично действие, посочва се в статията на "Ню Йоркър".

На записа Тръмп говори за документ, чийто автор според него е Мили. Бизнесменът разказва пред слушателите си, че ако може да го разкрие пред американския народ, тогава ще подкопае твърденията в статията. Според един от източниците, прослушали записа, Тръмп се държи сякаш документът е пред него.

Няколко от източниците на Си Ен Ен твърдят, че записът улавя звук от шумолене на хартия. Не е ясно дали става дума за документа за Иран. Чува се и смях в стаята. 

Екипът на Тръмп върна 15 кутии с президентски архиви и класифицирани документи обратно на държавата през януари 2022 г. - след продължителни месеци на преговори между неговия екип и федералната агенция за архиви. През август 2022 г. ФБР иззе повече от 100 документа по време на претърсване на "Мар-а-Лаго". 

В своето разследване прокурорите разпитват свидетели и за други случаи, в които Тръмп може да е разкривал секретна информация. Източниците на Си Ен Ен твърдят, че през лятото на 2021 г. множество хора са правили записи на бизнесмена, тъй като е провеждал разговори с журналисти и биографи.