ЕС подготвя правила за дейността на представителите на чуждестранни интереси, съобщи днес заместник-председателят на Европейската комисия за прозрачността и ценностите Вера Йоурова.

Тя говори пред Европейския парламент в Брюксел.

Новите правила обаче ще бъдат различни от законите, въведени в Русия и подготвяни в Грузия, побърза да се застрахова Йоурова. Неотдавна тя увери, че те няма да бъдат и като Закона за регистрация на чуждите агенти (FARA) в САЩ, нито като подобието му в Австралия.

Европейският подход не предвижда наказания, а цели осигураването на прозрачност, поясни еврокомисарят. Според нея ще бъдат обхванати въпросите за прикритата външна намеса.

ЕС трябва да разполага със средствата да освети чуждестранното влияние, без да се засягат свободите на изразяване и на събиране. Предвижда се дружествата и организациите, които работят в ЕС, представляват чуждестранни интереси и се опитват да повлияят на процесите по взимане на решения, да работят прозрачно.

“Така ще можем по-добре да наблюдаваме паричните потоци към ЕС от чужди държави, които може да целят да подкопаят политическия процес”, каза Йоурова.

Новите мерки ще помогнат на гражданите да разберат кой стои зад това, което четат или слушат, и което влияе на политическата среда. Дейността на чуждестранните представители няма да бъде забранявана или обявявана за престъпление, увери Йоурова.