Лионел Меси ще изиграе последния си мач за "Пари Сен Жермен" срещу "Клермон" в събота, заяви старши треньорът на парижани Кристоф Галтие. Така той само потвърди нещо, което футболният свят знае от ранната пролет на тази година - че аржентинецът напуска, тъй като не се разбра за нов договор с клуба.

Наскоро изтърпя 2-седмично наказание, след като си позволи пътуване в Саудитска Арабия и не се яви на лагер на отбора, свикан изненадващо от Галтие след загуба. Преди дни ПСЖ си гарантира титлата, така двубоят с "Клермон" ще е изцяло протоколен.

"За мен е привилегия да тренирам най-добрия футболист в историята на футбола. Това ще бъде неговият последен мач на стадион "Парк де Пренс" и аз се надявам, че той ще получи топло посрещане от трибуните", каза Галтие пред журналистите.

Последното едва ли ще се случи - Меси бе освиркван още през април от винаги пламенните и изискващи фенове на парижани.

През този сезон Лео има 21 гола в 20 мача в шампионата. Аржентинецът спечели титлата и през тази година във Франция, а ПСЖ влиза в последния кръг с 4 точки преднина пред втория "Ланс" и 12 пред пред третия "Олимпик" (Марсилия).

"През тази година той беше важна част от отбора, винаги на разположение. Не мисля, че каквито и да било критики към него са справедливи. Винаги е бил в ПСЖ като част от отбора, като колективен играч. За нас беше огромна привилегия да бъде част от нашата съблекалня през този сезон", допълни треньорът, чието оставане никак не е сигурно, говори се, че клубът иска да преговаря с Жозе Моуриньо.

А бъдещето на футболиста за момента е неясно. Има спекулации, че ще заиграе в Саудитска Арабия за повече от 400 милиона долара на сезон, което би било рекордно заплащане в историята на спорта. Твърди се, че има оферта и от щатския "Интер Маями", а много се говори и за потенциално завръщане в "Барселона".

Президентът на каталунците Жоан Лапорта заяви, че клубът прави всичко възможно да привлече Меси, като работи по план, така че да се побере в рамките на изискванията за финансов феърплей на Ла Лига. По този повод са налице писания, че №10 е склонен сериозно да намали заплатата си.

Според журналиста от Би Би Си Гилем Балаг, чиято информация винаги е надеждна и точна, истината е много по-различна. До момента клубът "Барселона" не е направила оферта на Меси и това кара него и щаба му да губят търпение. Според Балаг до дни, ако не и до часове, световният шампион от Катар ще обяви новия си отбор и той няма да е Барса.

По думите на испанския журналист, приближените до клуба каталунски медии са впрегнати да твърдят, че завръщането на Лео зависи най-вече от него. Същото каза онзи ден и треньорът Шави. Това обаче е версия за пред феновете, истината е, че "Барселона" просто не може да представи в Ла Лига финансов план, част от който да е заплатата на Меси. 

Тимът е в много тежко положение, като трябва да се раздели с един куп футболисти, за да може да си позволи само един с добра заплата. Спряганият вариант, при който Меси подписва с "Интер Маями" и клубът на Дейвид Бекъм го преотстъпва на "блаугранас" е само спекулация, а не реална възможност, пише Балаг.

Така, поне за момента, Лионел Меси изглежда най-близо до "Ал Хилал", като с привличането му се е заело цялото кралство. То, между другото, се е насочило и към други мегазвезди в края на кариерите си - Карим Бензема, Лука Модрич, Серхио Рамос...