Политически лица са изтеглени от кабинета, за да бъде той по-експертен. "Продължаваме промяната - Демократична България" няма доверие на ГЕРБ, но Николай Денков вярва на Мария Габриел. Това заяви самият Денков, като изтъкна, че "разговорите с нея винаги вървят конструктивно".

Съставът на Министерския съвет беше приет вчера на всички национални съвети на ПП и ДБ.

Проектокабинетът, който излезе в края на деня, е това, което сме предложили за приемане, каза Денков. И допълни, че предстои финален разговор с Мария Габриел.

Денков коментира още, че предишното предложение за състав на правителството е било извадено в съвсем друга ситуация, докато сега се говори за търсене на министри, които да получат и по-широка парламентарна подкрепа.

"В проектокабинета са включени повече експерти", каза той.

Академик Николай Денков благодари на всички, които са се съгласили да участват в първия състав и допълни:

"Няколко политически лица трябваше да ги изтеглим, за да стане по-неутрален кабинетът. Съставът трябва да бъде и обществено приемлив. Ясно е, че, за да търсим парламентарно мнозинство, трябва да имаме и обществена подкрепа, че този състав не е направен, за да бъде партиен, а да свърши работа. Всеки един от номинираните си тежи на мястото и ще може да свърши работата", каза Денков.

Номинираният за премиер подчерта, че е важно да се разбере и защо трябва да има редовен кабинет. Като една от причините той посочи липсата на бюджет за 2023 г. и отбеляза като проблем събираемостта.

"Ситуацията изисква с тези проблеми да се заеме сериозен екип", допълни Денков.

Според него ако отидем на избори, ще останем с удължителния закон за бюджета. Забавени реформи по Плана за възстановяване и устойчивост също са причина, която изисква редовно правителство, според Денков.

"Много важно е да разберем, че първи приоритет е да има правителство, което да започне да работи. Съставът е консенсусен", обобщи бившият министър на образованието.