Кандидат-премиерът на ГЕРБ Николай Денков заяви пред бТВ, че е склонен да мисли в посока по-експертен кабинет, за който обаче да се носи и политическа отговорност. Той коментира и вчерашното поведение на президента Румен Радев при връчването на мандата с думите, че вече не му е служебен минстър, за да му нарежда какво да прави.

"Трябва да седнем заедно на масата, за да видим какво е реалистично. Правителството е условие, за да има работещ парламент", каза Денков.

И допълни, че Мария Габриел знае какъв е проектосъстава на кабинета.

"Да тръгнем от принципите. Да се дадат гаранции, че няма да има някакви чистки, които да не са свързани с ясна процедура. Оптимизиране на администрацията, не политически назначения.
Нещата трябва да се правят законно. Ако трябва ще подписваме, че всеки трябва спазва законите",
коментира Денков.

И допълни, че ако ще се върви към експертно правителство, то трябва да е приемливо и за двете страни.

"Не е толкова важно кой е предложил един или друг човек. Важно е човекът да си разбира от работата и ние да имаме увереността, че той ще бъде част от екипа. Не мисля, че някой трябва да бъде изключен само защото е предложен от някой друг", каза Денков.

И добави, че всички подобни решения трябва отново да минат през партийните органи на "Продължаваме промяната - Демократична България", защото са извън неговия мандат към момента.

"Самият Бойко Борисов няколко пъти казваше, че той държи Асен Василев да е финансов министър. Тази част от разговора трябва да е проведе. По-добър финансов министър в този момент няма. Изисква човек, който е много опитен. Асен Василев е показал, че може да го прави, резултатът е добър, въпреки всички политически атаки".

Така Денков коментира исканията Василев да не бъде финансов министър.

Според Денков президентът вчера е бил "зад границата на това, което е приемливо".

"Неговата задача е да връчи мандата. Определено не смятам, че е негова работа да казва "не го изпълнявайте". Аз не съм служебен министър, за да ми казва какво да правя. Аз идвам с мандат на парламентарни групи", заяви Денков.

Той припомни, че е бил министър в три служебни правителства на Радев.

"Лично той ме покани, работихме много добре. Нито една негативна дума не мога да кажа в това отношение", каза Денков.

Според него проблемът е, че президентът "има сериозни резерви когато става дума за пълното евроатлантическо развитие в България.

"Вероянто със старта на войната в Украйна - тогава започнаха да се появяват тези пукнатини. Нека да припомня репликата, че Крим е руски. Мислехме, че е изпусната реплика", призна Денков.

Той изтъкна, че в момента, в който се е появила перспектива за евроатлантическо правителство, изведнъж са се активизирали всички.

"Изявата на президента много добре се вписва в тази картина", каза още Денков.

Малко преди това той заяви в парламента, че очаква да се чуе с Мария Габриел и да се види "кога ще седнем на масата и да обсъждаме същината"

В Народното събрание в изявление Габриел посочи, че мандатоносителят е на ход, както и, че разговорите не са в "ледена епоха", но и няма слънчев лъч, който да размрази ледовете.

"Спокойно изчакахме няколко дни, за да видим какъв ще е подходът на ГЕРБ. Това, което мога да кажа е, че разговорите по такива важни въпроси не трябва да се обявяват през медиите", каза Денков.

Трябва да седнем и да видим какво се крие под тези формулировки, посочи още Денков във връзка с искането на ГЕРБ за смяна на формата, на състава, на лицата, като условие преговорите да бъдат размразени. Той допълни, че винаги е казвал, че ще има разговори и с други партии, но най-лесно и конструктивно може да се получи с ГЕРБ. "Така че първият разговор трябва да е с тях, тъй като от това зависят и останалите разговори", обясни.

Имаме нужда от редовно и проевропейско правителство час по-скоро, написа в профила си във фейсбук и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"След това, което видях при вчерашното връчване на мандата, реших да се върна в България един ден по-рано от срещата на много от европейските лидери на форума GLOBSEC в Братислава. Нагледно видяхме атака срещу парламентарната република. Никой не може да си позволи да призовава България да няма редовно правителство, никой не може да слага бюджета и парите на хората на заден план заради личните си властови амбиции.

Няма да позволим България да поеме бърз курс към Евразия и да загуби свободата и демокрацията си. Имаме нужда от редовно и про-европейско правителство час по-скоро. Имаме нужда от стабилно Народно събрание с дълъг живот“, пише още Кирил Петков.

Според него истинският гарант за демокрацията са хората от площада и днес те "ще заявят, че автократичните амбиции няма да се реализират, дори когато службите, назначени от президентството, са впрегнали целия си ресурс, но не в защитата на националната сигурност, а в производство на политически компромати. "Не ни е страх и няма да се откажем", посочва съпредседателят на ПП-ДБ.