17 депутати са наказани с порицание, заради вчерашните батални сцени в пленарната зала. Това съобщи председателят на парламента Росен Желязков.

Петима от порицаните са от "Продължаваме промяната - Демократична България" - Явор Божанков, Константин Бачийски, Манол Пейков, Искрен Митев, Настимир Ананиев.

Останалите дванайсет са от групата на "Възраждане" - Николай Дренчев, Светослав Тодоров, Славчо Крумов, Ангел Георгиев, Златан Златанов, Цончо Ганев, Климент Шопов, Веселин Вешев, Йордан Тодоров, Станислав Стоянов, Виолета Кърпачова, Емил Янков.

"Вие сами бяхте свидетели на тази масовост на това нарушаване на обществения ред, което най-образно може да се опише с понятието на нашите западни съседи: тепачка.

Давам си ясна сметка, че една част от тях може да са били в ситуацията на защита, така че има възможност и това да бъде оспорено".

Това обясни Желязков. Още вчера той каза, че записите от случилото се ще бъдат прегледани и ще бъдат наложени наказания на провинилите се.

В правилника на Народното събрание има шест вида наказания: напомняне, забележка, порицание, отнемане на думата, отстраняване от заседание, отстраняване до три заседания. Порицание се налага, когото даден депутат нарушава реда на заседанието или е създал безредие в залата.

Припомнете си какво стана вчера: