Реакцията на руски официални лица и "военни кореспонденти" на новата ограничена акция в Белгородска област показва, че в руското информационно пространство нараства засиленото безпокойство от войната в Украйна, пише в поредният си анализ днес вашингтонския Институт за изследване на войната (ISW).

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза на 1 юни, че Владимир Путин непрекъснато получава информация за ситуацията в Белгородска област. Президентът награди ръководителя на граничния Шебекински район Владимир Жданов с орден за храброст за "реагиране на ситуацията на границата".

Междувременно губернаторът Гладков обяви евакуацията на деца от Белгородска област. Според ISW тези евакуации, както и реакцията на Путин и характеризирането на нападението от министерството на отбраната като опит за „нахлуване“ на руска територия, предполагат, че Кремъл се опитва да използва ограничените нападения, за да подкрепи своите текущи информационни операции, целящи да представят войната в Украйна като екзистенциална за руснаците и да си осигури вътрешна подкрепа за дълга война.

Някои руски „военни кореспонденти“ се възползваха от ситуацията в района на Белгород, за да критикуват руското ръководство, докато други твърдяха, че ограничените нападения са предвестник на украинските контраофанзиви.

Бившият офицер от ФСБ, военнопрестъпник и пламенен националист Игор Гиркин твърди, че повишената активност вътре в Русия е следствие от факта, че руските войски са пропилели резерви през есента на 2022 г., руските чиновници не са успели да пренастроят икономиката на бойна нога и Кремъл не се е осмелил да въведе военно положение.

Според Гиркин тези провали са накарали Украйна да разбере относителната слабост на Русия и са тласнали украинските сили да провеждат операции в самата Русия. Гиркин твърди, че Кремъл вероятно ще реагира късно на евентуални украински операции в Русия и че дотогава обществената подкрепа за руското ръководство ще намалее.

Друг "военен кореспондент" пряко критикува Путин, че се преструва, че в Шебекино всичко е наред. Негови източници предполагат, че нападенията в района на Белгород са опит на Украйна да отклони вниманието на руските сили от важни сектори на фронта в Украйна към граничните региони преди потенциални украински контраофанзиви.