Милиардерът Илон Мъск е манипулирал криптовалутата Dogecoin с платени инфлуенсъри, ТВ участия и най-вече своя Twitter акаунт, твърди колективен иск, внесен в Ню Йорк, САЩ снощи. Той е за 258 млрд. долара, повече дори от богатството на Мъск, един от най-богатите хора в света.

Криптовалутата Dogecoin е базирана на меме - забавен кадър на главата на японско куче - шиба ину, и е дело на двама софтуерни инженери, започнало като шега и донякъде сатиризиращо криптовалутния пазар като цяло. Но според някои има реална пазарна стойност, а пиковете в нея често съвпадат с изказвания на Мъск - заради което ищците твърдят, че той е имал предварителни познания за колебанията на стойността й, т.е. е употребявал вътрешна информация.

Съдебният иск беше първоначално внесен от инвеститори в компаниите на Мъск, включително Tesla, SpaceX и Boring Co. От миналата година те твърдят, че Мъск води един вид пирамидална схема, като се опитва да накара хората да инвестират в Dogecoin, за да може да изтегли печалба. През миналия месец адвокатите на Мъск поискаха съда да отхвърли иска - бил "измислица".

Късно в сряда инвеститорите подали молба за промяна на иска, за да добавят обвинения, че Мъск имал влияние върху дигиталната валута.

И дават примери - 36 000% скок на цената до май 2021 г., веднага преди Мъск да нарече валутата "измама" в комедийно шоу.

През април тази година пък Мъск шеговито смени логото на Twitter със снимка на кучето, вдъхновител на валутата. А тя скочи с 30%, а Мъск продал 124 милиона от нея през този месец. Сатиричната криптовалута бързо губи стойността си отново, но се задържа достатъчно за бърз стоков играч.