Мощен взрив е чут в окупираното от Русия украинско пристанище Бердянск на брега на Азовско море и в социалните мрежи се разпространяват видеа, на които се вижда голям облак гъст дим да се издига над него.

Украинският новинарски сайт НВ съобщава, че кораби, които са били в пристанището, за да товарят украинско зърно, го напускат, а към него се отправят линеейки.

Руските окупационни власти потнърдиха, че "ВСУ (Въоръжените сили на Украйна - б.р.) нанесоха удар по територията морското пристанище Бердянск, жертви и разрушения, предварително, няма", предаде руската агенция РИА Новости.

Няколко силни взрива избухнаха в петък в Бердянск, Запорожка област, системата за противовъздушна отбрана (ПВО) заработи, предаде ТАСС, позовавайки се на председателя на движението "Ние сме заедно с Русия" Владимир Рогов.

"Няколко силни експлозии прозвучаха в града. По предварителни данни, опит за ракетен обстрел на града от бойци на Въоръжените сили на Украйна плюс работата на руската противовъздушна отбрана", написа той в неговия канал в Teлеграм.

Ударът е попаднал на територията на морското пристанище, по предварителни данни няма жертви и разрушения, каза Рогов.

По-късно Рогов, цитиран от РИА Новости, каза, че Украйна е сформирала ударна групировка за контранастъпление в запорожкия участък на фронта.

Русия в момента владее цялото азовско крайбрежие, половината от което принадлежеше на Украйна преди войната. Вчера Русия денонсира постсъветски договор с Украйна за съвместно използване на Азовско море. По-рано миналата седмица Украйна нанесе удари по руски военни обекти в околностите на близкия Мариупол, сцена на едни от най-тежките боеве и разрушения във вече 15-месечната война.