Полякът Шимон Марчиняк остава главен съдия на финала на Шампионската лига, след като се извини за участие в събитие, свързано с крайнодясната политическа партия "Конфедерация" в родината му, съобщиха от Европейската футболна асоциация.

На 10 юни в Истанбул един срещу друг се изправят "Манчестър Сити" и "Интер", а двубоят ще бъде ръководен от Марчиняк, който в реферира и финала на Световното между Аржентина и Франция в Катар.

Централата разследва присъствието на Марчиняк на среща в Катовице в понеделник, организирана от полския крайнодесен лидер Славомир Менцен. Той е начело на партията "Нова надежда" и сред лидерите на "Конфедерация" - и двете крайнодесни.

"УЕФА проучи обстойно обвиненията, свързани с участието на Шимон Марчиняк в събитие, организирано в Катовице на 29 май. Вчера се ангажирахме да съберем цялата необходима информация и поискахме спешни разяснения по този въпрос. След щателна проверка получихме изявление от г-н Марчиняк, в което той изразява най-дълбоките си извинения и пояснява всичко относно участието му в това събитие", се казва в изявление от Нион.

Роденият в Германия бизнесмен Менцен стои зад лозунги като: "Ние сме срещу евреите, гейовете, абортите, данъчното облагане и Европейския съюз".

Антирасистката група "Never Again" призова УЕФА да отстрани Марчиняк, след като медиите съобщиха, че той е бил един от основните лектори на събитие, организирано от Менцен в Международния конгресен център в Катовице.

По-рано днес в пост в Инстаграм Марчиняк отрече вина и политическа принадлежност към "Конфедерация" и заяви, че няма нищо общо с политиката.

"Във връзка с медийни публикации, заявявам, че никога не съм подкрепял никоя политическа партия или отделен политик. Категорично се дистанцирам от всякакви радикални, расистки или антисемитски възгледи, изявления или действия и съм демонстрирал това на мачовете, за които съм работил", написа Марчиняк.

Антъни Тейлър и семейството му имаха проблеми на тръгване от Будапеща

Един от колегите на Марчиняк - английският съдия Антъни Тейлър, няма да запомни с добро заминаването си от Будапеща, където в сряда бе арбитър на финала на Лига Европа между "Рома" и "Севиля".

Бившият надзирател в затвор в родината си отнесе много критики, че и откровени нецензурни обиди от страна на Жозе Моуриньо. Специалния имаше претенции за няколко отсъждания (или липсата на такива) към Тейлър.

Оказа се, че вчера е причакан на летището в Будапеща от фенове на "Рома", които са направили всичко възможно да стъжнят живота му, а и на неговото семейство, придружило го в унгарската столица. На видеа се вижда как те опитват да избегнат разгневени италианци. Запратен по Тейлър стол едва не го удря, а само намеса на охраната предотвратява много тежък инцидент.

По този повод Организацията на футболните съдии в Англия (PGMOL) обяви в изявление, че е ужасена от "неоправданата и отвратителна агресия", на която е бил подложен съдията Антъни Тейлър на летището.

"PGMOL е наясно с обикалящите в интернет видеоклипове, показващи как Антъни Тейлър и семейството му са тормозени и малтретирани на летището в Будапеща. Ужасени сме от неоправданата и отвратителна агресия насочена към Антъни и семейството му, докато той се опитва да се прибере у дома от съдийството на финала на Лига Европа на УЕФА. Ще продължим да оказваме пълната си подкрепа на Антъни и семейството му", се казва в изявлението.

Много вероятно е Жозе Моуриньо, който получи няколко предупреждения от Тейлър и четвъртия съдия Майкъл Оливър, да отнесе наказание от УЕФА. Централата очаква докладите на реферите, съдийския наблюдател и делегата на финала, преди да се произнесе съответната комисия.