“Не коментирам. Нямам право, забранено ми е. Дори да искам, не мога.”

Това обикновено се чува от съдия след мач пред репортерски микрофон. Това е начинът, с който реферите се измъкват от напиращи журналисти. В интерес на истината, това е факт - ФИФА и УЕФА забраняват на арбитрите да коментират решенията си, а оттам и съответните комисии към футболните федерации.

И за добро - поне малко от “панаирите” след “напечен” мач се спестява.

Това е причината много рядко да чувате, гледате и четете съдия да говори защо е дал или не е дал дузпа. Например. Оттам - репортерите не си хабят времето да причакват излизащите от съблекалните рефери.

Финал на Световно, в седмицата след който продължава да се коментира защо, как, какво и кой, е достатъчно основание съдията да коментира. Във време, в което комуникациите изискват повече публичност.

Сблъсъкът Аржентина - Франция (3:3 и 4:2 след дузпи) даде хляб на много спорове. Имаше ли дузпа за Аржентина, имаше ли първа дузпа за Франция, ама то и втората, след коята стана 3:3, малко съмнителна... Редовен ли е голът на Лео Меси за 3:2, тъй като преди топката да е преминала голлинията резерви на “албиселесте” нахлуват на терена в ликуването си…

Това са само част от казусите, говори се за червени картони и засади. Ако човек иска да се хване за нещо, все ще намери (дори понякога - непознавайки правилата).

Явно воден от всичко това полският съдия Шимон Марчиняк реши да даде пресконференция в родината си. Бъдете сигурни, че е получил “да” от ФИФА, а може и инициативата да е дошла оттам. Репутацията на централата не е от най-добрите.

Марчиняк искаше да говори най-вече заради споменатия и доста коментиран казус с гола за Меси за 3:2 в продълженията. Във Франция има петиция, събрала вече към 230 хиляди подписа, призоваваща финалът да се преиграе. Защото имало формално нарушение на правилника.

"Екип" - най-големият и реномиран спортен вестник в света, дори цитира точка 3, параграф 9 в Правилника на ФИФА и Комитета по футболните правила, според който гол трябва да бъде отменен, при положение, че резервен футболист е на терена в момента на отбелязването му.

Марчиняк не говори дълго. Той показа снимка, на която се вижда как седем резерви на Франция са влезли на терена, за да празнуват един от головете на Мбапе в игровото време. Отново - преди топката да е преминала голлинията.

"Французите не показаха тази снимка, на която се вижда, че има седем футболисти от резервите са на терена, когато Мбапе отбелязва гол", каза Шимон Марчиняк, показвайки телефона си на репортерите.

Какво още каза реферът? Че дузпа за Аржентина е имало, тъй като, поне според него, налице бил контакт между Усман Дембеле и Анхел ди Мария. Той е бил близо и видял, не е било нужно да му мисли много.

Имало и дузпи за Франция - задържане в първия случай на човек, който остава сам срещу вратаря. Игра с ръка преди 3:3 - ръката е в непривично положение, “разширява  тялото".

Марчиняк подчерта, че Съдийската комисия на ФИФА е тази, която ще му постави оценка. Той не се страхува, тъй като е взел решенията по съвест и според разбиранията си. Това бяха част от думите му.

Какво следва?

Нищо. Както се казва - “свирено е”. Аржентина е световен шампион и това няма да се промени. Петицията ще си остане петиция - такива сме виждали много.

Колкото до претенцията на “Екип”, всяко правило си има тълкувания. Съдейки от практики на ФИФА в подобни случаи, тя би се произнесла, че макар и навлезли на терена, нито аржентинците, нито французите влияят на играта. Събитията с топката (двата гола) се случват много далеч от нахлуването. Магнитутът на такъв мач предполага големи емоции. Толкова. Футболните мачове се решават на терена, не с петиции.