Унгарският министър-председател Виктор Орбан предупреди Украйна да не започва контранастъпление, предупреждавайки я за големите жертви, които може да даде, пише в "Украинская правда", позовавайки се на унгарското издание "Телекс".

Унгарският лидер казва, че нападащата страна обикновено дава три пъти повече жертви от отбраняващата се. 

"И в страна, чието население представлява само малка част от населението на противната страна, да започнеш голяма военна офанзива значи да започнеш кървава война. Ние сме длъжни да направим всичко възможно, дори преди контраофанзивата, да убедим страните в нуждата от прекратяване на огъня и мирни преговори," каза Орбан.

Той каза, че му е трудно, защото е сам в ЕС на такава позиция, но добави, че "ако си унгарец, трябва да бъдеш за това, което е правилно".

Вчера Орбан се срещна с украинския президент Володимир Зеленски на срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова.

Унгария не иска въпросът за евентуално присъединяване на Украйна към НАТО да влиза в дневния ред на западния отбранителен алианс. Отпреди войната Будапеща има противоречия с Киев за положението на унгарско етническо малцинство в Западна Украйна.

Запитан за думите на Орбан днес, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, че Русия за момента не разглежда възможност за примирие и преговори.

"Що се отнася до диалога, ние многократно сме говорили за диалог, не сега няма такъв вариант, не се вижда, няма предпоставки - каза Песков, цитиран от агенция Интерфакс. - Въпреки че констатираме, виждаме, че има все повече дискусии за -  и експертни, и изказвания на представители на европейски държави - такива, засега, абстрактни, но все пак разсъждения има вече за някакъв мирен процес".