Нови следи има в разследването на атентата срещу газопровода „Северен поток“, съобщиха германските медии.

От месеци германската прокуратура разследва "антиконституционен саботаж" на морското дъно. Федералната криминална служба (BKA) и Федералната полиция са натоварени със задачата да открият извършителите, които са унищожили тръбите на дълбочина около 70 метра. От известно време германските следователи са се съсредоточили върху 15-метрова ветроходна яхта: "Андромеда". Твърди се, че тя е отплавала от Рощок в началото на септември. Лицата, които очевидно са я прекарали в Балтийско море, вероятно са представили фалшиви паспорти на фирмата за наемане на лодки. По-късно BKA открива следи от взривни вещества на яхтата. 

Според проучванията на WDR, NDR и "Зюддойче цайтунг" няколко следи от наемането на "Андромеда" водят към Украйна, а именно към кръгове на украинската армия. Става въпрос за туристическа агенция във Варшава, която очевидно служи само като прикритие - и за фалшифициран румънски паспорт, който според заключенията на германските следователи се предполага, че е използван от млад украинец. За него от своя страна се твърди, че има връзки с украинските военни. Разследващите проверяват и други лица, за които смятат, че са заподозрени поддръжници.

BKA е претърсила дома на жена, която живее във Франкфурт на Одер и най-вероятно е партньорка на въпросния млад украинец, с когото засега се свързва атентатът.

Свидетелката и украинският заподозрян имат общо дете и понякога живеят заедно.  Според информация от WDR, NDR и „Зюддойче Цатйунг“ следователите от BKA са взели и ДНК проба от детето, за да я сравнят с ДНК следи от ветроходната яхта "Андромеда". Те искат да я използват, за да проверят дали заподозреният действително е бил на яхтата през септември 2022 г. 

Успоредно с германското разследване вървят и разследвания в други европейски държави. За резултатите от разследванията там обаче засега се знае малко. Неотдавна отговорният шведски прокурор само заяви: "Имаме много добра представа за това какво се е случило на мястото на инцидента и как е било извършено това". През последните месеци няколко медии съобщиха и за подозрителни руски военни кораби, които са били в близост малко преди експлозиите на газопровода "Северен поток". В някои случаи тези кораби са изключили сигналите си, за да не бъдат проследени.

Германските среди за сигурност твърдят, че този вид действия от страна на руски военни кораби не са необичайни, а се провеждат редовно в Балтийско море. Въпреки това НАТО е в състояние да проследява движението на корабите. Германските следователи също са проследили тези следи, като са анализирали сателитни снимки и радиозаписи. Според тях обаче ветроходната яхта "Андромеда" представлява най-конкретната следа до момента, въпреки че не може да се изключи, че следователите следват следи, умишлено положени от други лица - с други думи, става въпрос за така наречената "операция под фалшив флаг".

Разузнаването на Германия вижда малък шанс за изясняване. Шефът на Федералната разузнавателна служба Бруно Кал заяви:

„Нито една държава в този свят, нито една разузнавателна служба в този свят в момента не е в състояние да припише това конкретно“, т.е. да изкара някого отговорен за престъплението.

Кал заяви това миналата седмица във Федералната академия за политика на сигурност. Според него имало "индикации във всички възможни посоки". Правителственият говорител Щефен Хебестрит също отказа да се ангажира миналата седмица: "Можем да направим смислено изявление едва когато имаме улики или твърди доказателства за това кой стои зад това престъпление", каза Хебестрит.