Една от големите загадк ина тази война е: кой извърши атаката срещу газопровода "Северен поток"? Според информация от германските медии NDR, WDR и „Зюддойче Цайтунг“ разследващите имат нова следа и тя води към Украйна.

Става дума за подозрителни фирми, които се оказват кухи пощенски кутии. И за лице с възможни връзки с украинските военни. В разследването участват шведският вестник "Експресен", полското онлайн списание "Фронтстори" и датският всекидневник "Берлингске".

Новите улики са политически взривоопасни. Все още не е ясно: Може ли наистина да става дума за операция за отмъщение за нападението на Русия? Или разследващите вървят по следи, умишлено прокарани от други лица - с други думи, дали става въпрос за така наречената операция "фалшив флаг"?

Малко след експлозиите Федералната главна прокуратура (ФГП) поема разследването. През март ARD и "Die Zeit" съобщават за първи път за ветроходната яхта "Андромеда" и за предполагаемата връзка с Украйна: петима мъже и една жена са отплавали от Рощок с яхтата в началото на септември 2022 г. Компания от Полша е наела плавателния съд. Нито германски, нито датски, нито шведски официални лица коментират съдържанието на разследванията.

Както сега показват проучванията на журналистите, полската фирма, която е наела "Андромеда" през септември 2022 г., очевидно е туристическа агенция. Според полския търговски регистър фирмата е базирана в незабележима сграда в модерния варшавски квартал Поуисле. На този адрес са регистрирани повече от 100 компании. На място една жена потвърждава, че фирмата е базирана там. Наличната информация създава впечатление, че предполагаемата туристическа агенция, която няма уебсайт, може да е куха фирма. Длъжностни лица в Полша не пожелаха да коментират туристическата агенция. Според търговските документи дружеството не е реализирало значителен оборот през последните години. След това през 2020 г. се твърди, че компанията внезапно е прибрала 2,8 млн. евро - от какво не е ясно.

От септември 2021 г. като президент и акционер на предполагаемата туристическа компания е регистрирана жена. На снимки в интернет се вижда жена на средна възраст с руса коса. Твърди се, че днес тя живее в Киев. По телефона тя отначало се колебае, преди да заяви, че е президент на компанията. След това просто затваря телефона.

Въпросите, изпратени по мейл, също остават без отговор. Жената се появява в две други компании. Съмнително е обаче дали тя действително има нещо общо с тези фирми - или просто действа като подставено лице. Съществуват някои индикации за това. Тайните служби редовно използват фиктивни дружества, за да прикриват или финансират операции. Може да се предположи, че туристическата агенция е била използвана само за наемане и плащане на ветроходната яхта "Андромеда" - за да се прикрият истинските хора, които стоят зад нея. Това обаче не е сигурно.

Но към "Андромеда" има и друга следа - германските органи за сигурност всъщност я смятат за политически сложна, тъй като се твърди, че тя води към украински военни кръгове. Твърди се, че при наемането на яхтата поне някои от хората, които по-късно са плавали с нея в Балтийско море, са представили паспорти и единият от тях е бил румънски, издаден на името на "Стефан М.". Твърди се, че лице с това име и дата на раждане действително съществува, но според заключенията на германските разследващи по време на експлозиите то вероятно е било в Румъния. Кой обаче е бил мъжът, който се е появил в Балтийско море? Според проучванията на WDR, NDR, „Зюддойче Цайтунг“ и техните медийни партньори германските разследващи смятат, че това може да е украински гражданин: мъж на около 20 години от градче югоизточно от Киев. Името му е известно на екипа от репортери.

Снимките в социалните мрежи показват млад мъж, често усмихнат, понякога облечен във военна униформа с каска - и с видими татуировки. Твърди се, че младият украинец преди това е служил в пехотна част. Разследващите очевидно следят и други имена и улики. Само една от роднините на младия мъж може да бъде открита по телефона: тя казва, че в момента той служи в армията. Понякога той се обажда. Но заявява и че не е напускал Украйна през есента на миналата година. Официалните украински служби все още не са отговорили на запитванията. Има и други теории за нападението, които се обсъждат в публичното пространство. През последните седмици проучванията на няколко европейски медии разкриха, че се твърди, че подозрителни руски кораби са се намирали в очевидна близост до тръбите малко преди експлозиите. Твърди се, че те са били военни и граждански изследователски кораби, някои от които оборудвани с малки подводници или подводни дронове.

Германските и скандинавските следователи също имат такава информация. Очевидно са били проучени сателитни снимки и други методи за наблюдение. Засега обаче според германските среди за сигурност няма доказателства, че руските кораби действително са участвали в атаките. Очевидно обаче няма информация и за конкретни доказателства, като например остатъци от взривни вещества на борда на "Андромеда". В началото на годината главният прокурор Петер Франк също беше подчертал в едно от редките си интервюта, че не може да се докаже, че Русия стои зад това. Русия, САЩ, Украйна - всички те вече отрекоха да са замесени във взривовете. Ново запитване до украинското посолство също засега остава без отговор.