Бъдещият кабинет трябва да следва курса, който ние зададохме, не просто да има увещания и разговори.

Няма експертни кабинети.

Това каза от Анкара в събота президентът Румен Радев.

"Силно се надявам, че новото служебно правителство ще се възползва от постигнатото и ще довърши започнатото", каза отначало той пред български журналисти в Турция, макар че следващият кабинет най-накрая ще е редовен. Коригиран, той се извини, че се е объркал заради "много одумване на служебното правителство".

"Да, съставен е от експерти, но политическата отговорност ще бъде носена от партиите, които застават зад това правителство.Много скоро ще си проличи коя партия каква доминация има в съответните министерства", добави още Радев.

Коментарът му беше по-сдържан от думите му отпреди няколко дни от Молдова, когато говори за отвращение от целувката между Борисов и Петков, за пълзяща диктатура, фанатизъм и др.

Радев пристигна в турската столица, придружен от съпругата си Десислава, за да присъства на церемонията по поредното встъпване в длъжност на Реджеп Тайип Ердоган за третия му президентски мандат.

Според Радев с Ердоган са изградени отношения на доверие и приятелство.

"В близките дни трябва да открием разширението на КПП "Капитан Андреево". Предстои подписване на меморандум за втора жп линия между Елхово и Одрин.  Проектира се и отсечка между Лесово и АМ "Марица", за да се раздели огромният поток от тирове и влакове на две. Пешеходен мост при Резово също ще бъде изграден. Силно се надявам, че новото правителство ще се възползва от постигнатото и ще довърши започнатото, заяви той.

Според него Турция е поела сериозен ангажиемент за опазване на външните ни граници.

"България и Турция имат ключово значение за бъдещето на Европа. Пътят е на взаимно сътрудничество при уважение на суверенитета", смята Радев.

И допълни, че служебното правителство е разработило ясна концепция за транспортната свързаност със съседните страни.

Той коментира и присъствието на Вежди Рашидов в делегацията в Турция.

"Той е уважаван в Турция, както като творец, така и политик. Никога не съм делял хората по политическа принадлежност, работя еднакво с всички", обясни Радев. 

Ердоган почетоха още президентите на Азербайджан Илхам Алиев, на Венецуела Николас Мадуро, на Косово Вьоса Османи, на Северна Македония Стево Пендаровски и др. Сред правителствените ръководители за гости на церемонията бяха поканени премиерите на Унгария Виктор Орбан и на Армения Никол Пашинян.

Присъстваха също генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, генералният секретар на Организацията на тюркските държави Кубаничбек Омуралиев и генералният секретар на Организацията за ислямско сътрудничество Хусеин Ибрахим Таха.  Столтенберг пристигна в Анкара минути след българската делегация и двамата с президента Радев проведоха кратък разговор на летището.