Министърът на отбраната на Индонезия Прабово Субианто предложи в събота мирен план за Украйна, включващ създаването на демилитаризирана зона и провеждането на референдум в това, което той определя като "спорни зони", предаде Ройтерс.

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко отхвърли плана и подчерта, че Русия трябва да изтегли войските си от Украйна.

Субианто отправи предложението на Джакарта на форума "Диалог Шангри-Ла" в Сингапур. Той изложи многоточков план, включващ прекратяване на огъня и установяване на демилитаризирана зона, след като Русия и Украйна изтеглят войските си на 15 километра от фронтовата линия.

Демилитаризираната зона трябва да бъде наблюдавана от мироопазващи сили, ръководени от ООН, изтъкна Субианто. Той добави, че трябва да се проведе референдум под наблюдението на международната организация, "за да се установят обективно желанията на мнозинството от жителите на различните спорни зони".

"Предлагам "Диалогът Шангри-Ла" да изработи модел на доброволна декларация, призоваваща Украйна и Русия незабавно да стартират преговори за мир", каза Прабово.

Николенко посочи, че Русия е окупирала украински територии и че всякакви предложения за прекратяване на огъня ще ѝ позволят да се прегрупира.

"Няма спорни територии между Украйна и Руската федерация, на които да се проведат референдуми. В окупираните територии руската армия извършва военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид. Сега Русия се опитва по всякакъв начин да осуети украинското контранастъпление."

Предложението на Индонезия идва след посещението на президента Джоко Видодо в Москва и Киев през 2022 г., на което той предложи да играе ролята на посредник между лидерите и да поднови мирните преговори. По това време Видодо бе председател на групата на големите икономики Г-20.

Индонезийският план бе разкритикуван и от Жозеп Борел - върховен представител по външните работи на ЕС. Той отбеляза, че ако военната подкрепа за Украйна спре, войната бързо ще приключи. За мира обаче ще плати Украйна с цената на суверенитета си, настоя Борел.

"Не можем да спрем военната подкрепа за Украйна, защото не искаме мир на предаването. Мир на по-силния".