Със заповед на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев започват две проверки, свързани Ангел Христов. Това съобщиха от МВР.

Първата проверка е за това как Христов е влязъл у нас, тъй като срещу него има влязла в сила присъда и следва да бъде арестуван от гранична полиция.

Втората проверка е свързана с работата на полицията в Кюстендил. Ще трябва да се изясни защо местната структура на МВР не е придобила информация, че Христов е в дома си в кюстендилското село Ресилово.

Снощи стана ясно, че напусналият преди около 12 години страната Ангел Христов е бил в България. През 2012 той, заедно с Пламен Галев, бяха осъдени от ВКС задочно, тъй като преди произнасянето на съда двамата бяха напуснали страната.

Затова и бяха обявени за издирване с червена бюлетина на Интерпол.

В публичната част от системата на Интерпол името на Христов все още фигурира. Там е записано, че мъжът е обявен за издирване заради участие в престъпна група и изнудване.

За Ангел Христов и Пламен Галев Окръжната прокуратура в Кюстендил издаде и Европейска заповед за арест през май 2015 г. Двамата бяха обявени за международно издирване, припомня БТА.

Почти по същото време и прокуратурата образува две разследвания във връзка със смъртта на Ангел Христов.

Говорителят на окръжната прокуратура каза, че първата проверка трябва да установи дали починалият човек е действително Ангел Христов, а втората - какви са причините за смъртта и дали тя е естествена.

От държавното обвинение потвърждават, че тялото е транспортирано от Кюстендил до Съдебна медицина в София.

Ето и официалното съобщение:

Окръжна прокуратура – Кюстендил ръководи разследване на причините за смъртта на мъж

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Кюстендил се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за причиняване на смърт.

Назначено е извършване на съдебномедицинска експертиза за идентификация на пострадалия с А.Х., обявен за международно издирване с червена бюлетина за изпълнение на влязла в сила осъдителна присъда през 2012 г.

Междувременно под надзора на Районна прокуратура – Кюстендил се провежда разследване и за извършено престъпление по чл. 294 от НК – подпомагане на лице за избягване на наказателно преследване.