Карим Бензема ще напусне "Реал" (Мадрид) като свободен агент този месец след 14-годишен престой, обяви клубът. Така се потвърдиха спекулации от последните дни, според които носителят на "Златната топка" за 2022 г. ще премине в саудитския "Ал Итихад" за много пари.

"Кариерата на Карим Бензема в "Реал" (Мадрид) бе пример за поведение и професионализъм, като представяше ценностите на нашия клуб. Той си спечели правото да решава бъдещето си.

"Реал" (Мадрид) е и винаги ще бъде негов дом", написаха "белите", загатвайки, че раздялата до голяма степен е решение на бившия национал на Франция.

Във вторник "Реал" ще организира официално сбогуване с 35-годишния нападател, на което ще присъства и босът Флорентино Перес.

По време на 14-годишната си кариера на "Сантяго Бернабеу" Бензема спечели рекордните 25 трофея и се наложи като един от най-успешните нападатели в историята на "лос меренгес". Това включва пет титли от Шампионската лига, пет в Ла Лига, пет от Световното клубно и три Кралски купи на Испания.

Бензема пристигна в испанската столица през 2009-а от "Лион", тогава 21-годишен, и достигна петото място на футболистите с най-много мачове за "Реал" - 647. Той е и вторият най-добър реализатор в историята на отбора с 353 гола. Единствено Кристиано Роналдо е пред него.

Днес "деветката" ще играе запоследно с екипа на най-големия клуб в света - срещу "Атлетик" (Билбао) в последния кръг на испанския шампионат. Очаква се договорът му с "Ал Итихад" за над 100 милиона долара на сезон да бъде обявен идната седмица. Така той ще се присъедини към Роналдо в кралството, но двамата сега ще бъдат съперници. 

По този път се е насочил и Лео Меси, освен ако по някакво чудо не се върне в "Барселона". Привличането на големи звезди в края на кариерите им е държавна политика в Саудитска Арабия. Отправени са оферти към асове като Лука Модрич, Серхио Рамос и т.н.