Германските военноморски сили ще изпратят два бойни кораба в Индийско-Тихоокеанския регион през следващата година. Това съобщи министърът на отбраната Борис Писториус днес в Сингапур по време на "Диалога Шангри-Ла" - най-важната конференция по сигурността в Азия.

Една фрегата и един снабдителен кораб ще се отправят към региона през 2024 г. През 2021 г. германски военен кораб е навлязъл в Южнокитайско море за първи път от почти 20 години. По това време германското правителство се присъедини по този начин към други западни държави, които разшириха военното си присъствие там в противовес на териториалните амбиции на Китай.

Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че разполагането на военните кораби не е насочено срещу никоя конкретна държава:

"Те служат за защита на международния ред, основан на правила, към който всички сме се присъединили и от който всички трябва да се възползваме - независимо дали става въпрос за Средиземно море, Бенгалския залив или Южнокитайско море."

Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море, въпреки решението на международния съд, че няма правно основание за това. Наред с други неща, Китай разшири присъствието си с военни постове на изкуствени острови. По този начин Народната република е създала бази във води, които съдържат газови находища и богати риболовни райони.

Със засиленото си военно присъствие в региона Германия рискува икономическите си интереси, тъй като Китай е най-важният ѝ търговски партньор. Около 40 % от външната търговия на Европа преминава през Южнокитайско море.