Ден след като Китай се похвали, че е прогонил разрушител на ВМС на САЩ от води в Южнокитайско море, които определя като свои, 7-и флот на САЩ заяви, че същият военен кораб е преминал през това пространство, за да оспори китайските претенции.

"Разрушителят с управляеми ракети USS Milius отстоява навигационните права и свободи в Южнокитайско море близо до Параселските острови, в съответствие с международното право", обяви в изявление говорителят на 7-и флот лейтенант Лука Бакич, цитиран от Асошиейтед прес.

Военният кораб проведе това, което ВМС на САЩ наричат "операция за свободата на корабоплаването", отбеляза Бакич, "оспорвайки ограниченията за преминаване, наложени от Китайската народна република (КНР), Тайван и Виетнам".

И трите страни водят политическа борба за контрола над Параселски острови - група от около 130 малки атола, най-големите от които е дом на китайски военни бази. Те се намират на изток от Дананг, Виетнам, и на юг от китайския остров Хайнан.

В петък Китай реагира гневно на "дързостта" на американския военен кораб да се приближи до Параселските острови.

"Действията на американската армия сериозно нарушиха суверенитета и сигурността на Китай и международното право", обяви в изявление Тан Кефей, говорител на Министерството на отбраната, цитиран от Си Ен Ен.

"Разрушителят с управляеми ракети USS Milius отново нахлу в териториалните води на Китай без одобрението на китайското правителство, подкопавайки мира и стабилността в Южнокитайско море", добави той.

Пекин редовно отправя заплашителни изявления по адрес на маневрите на ВМС на САЩ в Южнокитайско море. Вашингтон е обвиняван, че разпалва напрежението и че уврежда сигурността на региона.

През последните години Южнокитайско море се очертава като основна потенциална възпламенителна точка в Индийско-Тихоокеанския регион.

Пекин претендира за почти цялата територия на морето, което е дом на огромно количество енергийни ресурси и значима част от световните рибни пасажи. През територията му минава една трета от световната търговия по море.

Други "ищци" за Параселските острови, освен трите споменати вече държави, са Бруней, Малайзия, Индонезия и Филипините. През 2016 г. Филипините спечелиха дело срещу Китай пред трибунал на ООН за островите Спратли, над които комунистическата страна също предявява претенции. Пекин отхвърли решението на международната организация и изгради военни бази на тяхна територия.