Частната военна компания "Вагнер" е задържала командир на руската 72-ра бригада Роман Веневитин, която воюва в Бахмут. В социалните мрежи бе публикувано кратко видео от разпит, в което видимо пребитият Веневитин признава, че е стрелял по автомобил на групировката, провокиран от чувство за "лична неприязън" към нея.

"Кой си ти?", пита наемникът.

"Аз съм подполковник Веневитин, Роман - командир на 72-ра бригада", отвръща военнопленникът.

"Нататък - какво направи?"

"Стрелях по автомобил на ЧВК "Вагнер", докато бях пиян".

"Защо го направи?"

"Поради лична неприязън".

"Защо изпитваш лична неприязън към ЧВК "Вагнер"?

"Не знам".

"Какво направи вчера със своите подчинени?"

"Обезоръжих група на ЧВК "Вагнер".

"От колко души се състоеше вашата група?"

"10-12 души".

В остатъка от разпита Веневитин признава, че "личната неприязън" няма място във войната и оценява постъпката си като "лоша".

По-рано пресслужбата на Пригожин публикува съобщение, според което "вагнеровци" са влезли в престрелка с руски военнослужещи край село Семигорие, разположено недалеч от Бахмут. Според документа това се е случило на 17 май, когато наемниците разбрали, че военните минират пътищата за отстъпление на "Вагнер". Когато "музикантите" се опитали да разчистят пътя, били подложени на обстрел от позициите на руските войски. Твърди се, че по време на кратка битка бил повреден товарен автомобил "Урал", за който се предполага, че говори Веневитин. Наемниците предприели мерки по "задържане на военния персонал на руското министерство на отбраната".

След окупирането на Бахмут в края на май шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин обяви, че ще изтегли обезкървената си войска от града до 5 юни. Търканията между бизнесмена и ръководителите на руската офанзива - военния министър Сергей Шойгу и генерал Валерий Герасимов - обаче продължават. 

Пригожин често разпространява видеа, в които осъжда руските командири заради тяхната некомпетентност или отказ да снабдят "Вагнер" с боеприпаси.