"Вагнер" изигра ключова роля при окупацията на Бахмут. Но шефът на групировката Евгений Пригожин не е приветстван като герой у дома.

Без да получи хвалби от Кремъл, министерството на отбраната и дори доскоро симпатизиращите му телевизионни пропагандисти, бизнесменът обяви, че "Вагнер" напълно се е изтеглил от града, за чието превземане десетки хиляди наемници (мнозинството от които затворници) заплатиха с живота си. Бахмут вече е под контрола на редовната руска армия, водена от военния министър Сергей Шойгу и генерал Валерий Герасимов. С любезната подкрепа на чеченската орда "Ахмат".

Покрай включването на чеченците в това направление от фронта се разрази нов скандал между главните субекти на руската офанзива. От месеци Пригожин отправя предизвикателни коментари по адрес на Шойгу и Герасимов. Понякога ги обвинява в некомптентност, друг път - в умишлен саботаж на руската армия и "Вагнер". Повечето му тиради са придружени с груби обиди и подигравки. Шойгу и Герасимов запазват мълчание.

"Кучетата" на Путин 

Чеченците, чийто лидер Рамзан Кадиров е познат като "хищното куче на Путин", обаче не са познати със своята лаконичност. След като Бахмут се превърна и в тяхна борба, солените забележки на Пригожин започнаха да ги дразнят. "Готвачът на Путин" дори си позволи да се усъмни в способността на "Ахмат" да води успешна атака в посока "освобождаването" на Донецка област.

Така логичното се случи - на 1 юни "дясната ръка на Кадиров" Адам Делимханов - чеченски депутат от "Единна Русия" и военен командир (награден е със званието "Герой на Русия" заради "прочистването на Мариупол") посъветва шефа на "Вагнер" да "спре да крещи". 

"Видях в "Телеграм" обръщение на Евгений Пригожин, в което казва, че не е много наясно каква работа върши подразделението "Ахмат". Очевидно е, Женя, че ти не разбираш и няма защо да разбираш. Подразделението "Ахмат" както винаги изпълнява всички задачи, поставени от главнокомандващия. Ако не можеш да схванеш, може да кажеш място и време и ще ти обясним това, което не ти е ясно".

Председателят на чеченския парламент Магомед Даудов отиде по-далеч. Той припомни на Пригожин, че по време на Втората световна война заради предизвикателните изявления "веднага биха те изправили до стената".

На 2 юни Пригожин увери, че е говорил с Кадиров по телефона и че отново са в добри отношения. Той обвини "фракция в Кремъл", че се опитва да скара чеченците и "Вагнер". 

"Кутията на Пандора вече е отворена – ние не сме тези, които я отвориха", каза Пригожин в съобщение, публикувано от неговата пресслужба. "Някаква кремълска кула реши да играе опасни игри. Опасните игри станаха нещо обичайно за кулите на Кремъл... те просто унищожават руската държава".

Пригожин каза, че чеченските забележки по негов адрес му напомнят на началото на 90-те години.

"Ясно е, че направените изявления бяха доста провокативни, целящи да ме наранят и изплашат".

За финал бизнесменът, които и без друго има предостатъчно врагове в Русия, реши отново да разлае "кучетата". Той вмъкна, че "няма съмнение" кой би победил в битка между чеченците и "вагнеровци".

"Белгородската народна република"

Славата на Русия на военен гигант е в миналото. Това става все по-видно, благодарение на руските проукраински доброволци, които от миналата седмица насам продължават да щурмуват граничните територии на Руската федерация - предимно Белгородска област.

Според журналиста Джейсън Джей Смарт поне 4 града са попаднали под контрола на "Руския доброволчески корпус" и легиона "Свобода за Русия" на територията на това, което шеговито вече се нарича "Белгородска народна република".

В неделя се случи немислимото - бойци от Руския доброволчески корпус заловиха руски войници. На територията на Русия.

Губернаторът на Белгородска област отказа да преговаря за връщането на заловените. По думите на "освободителите" те ще бъдат предадени на украинските власти.

Рашисти на седмицата

Време е да наградим прославилите се през изминалите седем дни "Рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" грабва Владимир Смирнов - председател на "Кримския съюз на ветераните", който предлага просто наказание за проявата на "русофобия" - екзекуция.

"За да се избягват такива демонстрации на русофобия в нашата страна, трябва да има сурови наказания. Както е било по времето на Съветския съюз - имаше "враг на народа". Това трябва да се случва публично с тези, които открито дискредитират и пропагандират различна идеология от тази, която имаме у нас (...). Когато в Съветския съюз си "враг на народа", тогава можеш да бъдеш разстрелян или изпратен на заточение в Сибир. Твоите роднини вече няма да получават обезщетения и изплащания, обществото ще ги презира и тогава хората ще се замислят дали изобщо си струва да си отварят устите".

Тази седмица ще "осребрим" зам.-председателя на Държавната дума Пьотр Толстой - праправнук на знаменития писател Лев Толстой. Той е заставен да отговаря пред руската държавна телевизия "Россия 1" за непростимо деяние - преди много години е изпратил дъщеря си в САЩ.

Толстой отегчено се оплаква, че постоянно трябва да обяснява как рожбата му единствено е изкарала двуседмичен стаж в Америка, организиран от училището й.

"Разбирам, че това е моя голям грях, моята глобална вина, защото оттогава дъщеря ми порасна, завърши университет и всички продължават да ми казват: "Дъщеря ти е в Америка, копеле! Тези депутати, продадоха всичко!" Нищо не съм продал, тя отиде в Америка. Простете ми, моля ви. И аз също учих, учих във Франция - получих там второ висше образование. За това също се извинявам. Ако това е престъпление, тогава е ужасно".

Спасителен пояс хвърля водещият, който услужливо припомня, че главната редакторка на RT Маргарита Симонян е учила в Америка. Това явно вдъхва увереност на Толстой, който завършва триумфално под съпровод от бурни аплодисменти.

"Мисля, че най-попарените патриоти са тези, които са живеели там. Живеел си на Запад - стига ти!"

За първи път в историята на "Рашисти на седмицата" ще дадем "златен медал" на създание без собствено име. Той отива при колективния събирателен образ на руската пропагандна машина, която роди ново украинско "оръжие" - в невзрачна ферма край Рубижне.

"Има причина да сме на това място", разказва ни репортерка на РИА Новости във военна униформа. "Бяхме провокирани от документ, който открихме в Рубижненската санитарна станция. Това е писмо с молба към 57-ата бригада, която през 2019 г. бе в района, да съпроводи два камиона на територията на местна ферма за риби в Луганск, пристигащи с карго кораб от Вашингтонския университет в Мизури. Ако погледнете открити източници в Интернет, този университет се занимава с развъждането на военни насекоми. Той първи започна да експериментира със скакалци. Първоначално оттам са се опитвали да ги изпробват за сапьорска дейност", разказва журналистката, след което ни показва отблизо останки на опасните твари. "Точно тук може да видите крила на скакалец. Това доказва, че насекомите са били тук", отбелязва тя, след което дава диагноза. "Или са изгорели, или нещо им се е случило".

В остатъка от видеото репортерката умъртвява всички съмнения около истинността на заплахата. Тя излага експертизата на "еколози от ЛНР", според които скакалците са от "изкуствен произход", тъй като били еднакви по размер.