Президентът Румен Радев няма да бави издаването на указ за състава на правителството "Денков-Габриел", който да бъде гласуван от парламента. Това каза самият той при връщането на изпълнения втори мандат от Николай Денков.

"България има нужда от институции и политици, които да се ръководят от интересите на народа. Да работят за сигурност, справедливост и срещу корупцията. Които да укрепват суверинитета на страната", каза още Радев.

И допълни, че в парламента депутатите трябва да гласуват по съвест.

"Мисля, че всички имаме нужда от успокояване на ситуацията, за да знаят хората, че кабинетът, Народното събрание и президентската институция работят заедно, за да може да се развива държавата в полза на хората и на бизнеса", отговори му кандидат-премиерът от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ акад. Николай Денков.

"Това, което очакваме, е да издадете указ, да бъде гласуван в Народното събрание, ако събере мнозинство, и след това гладко да направим прехвърляне на властта, така както се изисква от Конституцията", посочи Денков.

За разлика от връчването на втория мандат, сега президентът бе много по-умерен и покани представителите на парламентарните партии на среща след официалната част.

В сградата на администрацията на президента, освен номинираният за премиер Денков, присъстваха лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков, Атанас Атанасов, Христо Иванов, Владислав Панев. Имаше очаквания с тях да бъде и кандидатката за (вице)премиер от ГЕРБ Мария Габриел, но тя не се появи.

На излизане от президентството Денков заяви:

"Очакваме днес или най-късно утре сутринта да бъде издаден указът на президента, който позволява в Народното събрание да бъде проведено гласуването".

Според него е важно да се направи спокоен и плавен преход във властта, а при предаването ѝ в различните министерства да бъдат обсъдени от старите и новите министри приоритетите, проблемите и затрудненията в различните сектори.

"Това, че Мария Габриел я няма не е никакъв знак, вчера имахме многочасов и конструктивен разговор, така че не търсете интриги, където няма. Ще видим каква ще е подкрепата утре. Това, което можехме да направим по отношение на проектосъстава, така че да бъде приемлив и много експертен, надявам се че ще бъде гласувано положително. Надявам се, че ще влезем в нормален работен режим с президента", каза още Николай Денков.

И допълни, че не вижда от какво могат да бъдат недоволни хората, защото след 5 поредни избора двете водещи сили се опитват да направят стабилно правителство с много компромиси и от двете страни.

"Бюджетът е много важен. Трябва да се изтегли този и в максимално кратки срокове да се направи нормален без този абсурден дефицит", каза още акад. Денков.

И обясни, че няма никакъв шанс това правителство да бъде успешно, ако не работи в много тясна координация с партиите в парламента, включително с ГЕРБ-СДС, както и с ДПС и БСП за промените в Конституцията.

"Този запис беше разтълкуван превратно. Службите трябва да служат на България. В момента службите са избрани от един единствен човек и това е президентът Румен Радев през служебните правителства. Представянето на тази част от записа не беше коректно".

Това каза още кандидат-премиерът по повод очакванията за "чистка в службите", които се появиха след изтичането на записа от заседанието на Националния съвет на "Продължаваме промяната".