Ако получи 50 батареи системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", Украйна ще разполага със способността да защити живота на голяма част от населението на страната и на военнослужещите по време на предстоящото контранастъпление.

Това обяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за "Уолстрийт джърнъл".

Украйна е готова за контранастъпление, но неговият ход и време не могат да бъдат предвидени.

"Ние твърдо вярваме, че ще успеем", увери Зеленски.

Той отказа да прави прогнози за продължителността на подобна офанзива.

"Не знам колко време ще отнеме. Честно казано, нещата могат да се развият по разнообразен начин. Но ние ще го направим и сме готови", подчерта президентът.

Според Зеленски недостатъчните средства за защита срещу руската авиация ще означават, че "голям брой войници ще загинат" в контранастъплението.

"Бихме искали да получим някои неща, но не можем да чакаме с месеци", подчерта украинският президент.

Той също така изрази увереност, че украинската армия е "по-силна и по-мотивирана" от руската.

Украйна няма да участва в срещата на върха на НАТО във Вилнюс, ако не получи ясни сигнали и гаранции. Зеленски предположи, че някои страни не искат да видят Украйна в НАТО поради страх от Русия. Държавният глава не се надява Украйна да стане членка на алианса, докато продължават военните действия, но на срещата на върха във Вилнюс (11-12 юли 2023 г.) би искал да получи уверение, че страната му ще бъде приета след войната.

Той също така очаква членките да предоставят конкретни гаранции за сигурност и ясен път към членство.

"Ако не получим сигнал във Вилнюс, смятам, че няма смисъл Украйна да присъства на тази среща на върха", каза Зеленски.

Той посочи, че Киев е благодарен на западните страни за доставката на оръжейни системи, но изтъкна, че те трябва да бъдат по-бързо доставяни и в по-големи количества, тъй като закъсненията струват на Украйна живота на нейните защитници. По думите му Украйна се нуждае от допълнителни системи за ПВО "Пейтриът".

В момента Украйна разполага с две такива батареи, но би искала поне 50, тъй като това е единствената система, способна да прихване някои от най-опасните ракети на Русия.

"Има оръжие, което просто изключва възможността на Русия да сплашва десетки милиони души – "Пейтриът", заяви държавният глава.

Зеленски също така отбеляза, че е наясно с възможното негодувание на западните лидери от резкия му тон. Той обаче не можел да разбере защо те не изпращат съвременни оръжия, които могат да защитят живота на украинците и да помогнат на украинската армия да победи. Ако Украйна не успее да устои на Русия, припомня Зеленски, "това животно, този звяр ще развие апетит" към завоевание и ще продължи напред.

"Нека не се съпоставяме кой на кого трябва да е благодарен", допълни той.

Киев е скептичен към обещанията на бившия американски президент Доналд Тръмп да спре войната за един ден, ако бъде избран на изборите през 2024 г. Зеленски призна, че се страхува от възможни промени в политиката на Белия дом, ако Тръмп застане начело на Америка.

Той припомни, че републиканецът вече е имал възможност да спре войната "за 24 часа", както обещава сега, но не го е направил.