Григор Димитров отново не успя да се класира по-далеч от осминафиналите на "Ролан Гарос" - тази година той изравни най-доброто си класиране на най-големия турнир на клей.

Първата ни ракета напуска Париж, след като отстъпи пред олимпийския шампион Александър Зверев от Германия с 1:6, 4:6, 3:6 за 2 часа и 19 минути на централния корт.

Той допусна страшно много непредизвикани грешки, а и възможности да направи двубоя интересен. След кошмарен първи сет, в който започна с две двойни грешки и пробив и едва успя да избегне нула, имаше аванс от 4:2 във втория, ала допусна обрат, след като бе близо до 5:2.

В третия навакса изоставане, но това бе всичко, на което беше способен. Играта му вървеше на големи амплитуди, за жалост преобладаваха лошите отигравания, а пролича и липсата на ясен план как да се справи със Зверев. До днес Димитров нямаше загубен сет в турнира, но не успя да вземе и един от германеца.

Завърши с 50 непредизвикани грешки (!) и само 14 печеливши удара. За сравнение Зверев сбърка 27 топки, но реализира 24.

А можеше да бъде по-различно. Григор напомни за добрите си дни в първите 7 гейма на втория сет. Разиграванията станаха много по-дълги и това определено бе по вкуса на българина. Достигна до първата си точка за пробив в третия гейм, но я пропусна, след като сбърка удар от бекхенд.

В петия гейм пред него се откриха нови две възможности да спечели подаването на противника си и още при първата от тях той успя да го направи, за да поведе с 3:2.

Още в следващия гейм обаче пред германеца имаше два шанса да възстанови равенството. 32-годишният Димитров обаче използва целия си опит и се измъкна от критичната ситуация, обръщайки гейма от 15:40 - 4:2. 

Ролите на двамата се размениха в седмия гейм, в който пък най-добрият ни тенисист отново имаше точки за пробив. Пред него се откриха четири шанса, но Зверев успя да спаси всички тези ситуации и да остави разликата минимална.

Това се оказа ключово за целия мач. В осмия гейм, в който той сервираше, при 0:15 Димитров не успя да уцели очертанията на полето от воле на мрежата. 

След това прати форхенд на сантиметри в аут от страничната линия, а накрая Зверев реализира пробив с прехвърлящ удар, при който ненадейно се появи порив на вятъра, оставил топката в полето. Брейк на нула.

Това върна увереността на Зверев, който влезе в серия от 13 поредни точки, която му донесе обрат до 5:4 и три последователни сетбола в десетия гейм. Димитров ги отрази, след това и четвърта, но при петия шанс прати сечен бекхенд в мрежата и Зверев поведе с 2:0 сета.

В първите два гейма в третия сет, в които Зверев сервираше, българинът повеждаше с по 40:0, но не успя да реализира пробив, като пропусна общо седем възможности. В същото време бившият номер 2 в световната ранглиста спечели първото подаване на българина, за да поведе с 3:0 гейма.

С доста услия Григор Димитров взе първия си гейм в третия сет, за да намали за 1:3. Подпомогнат от две двойни грешки на олимпийския шампион той върна пробива, а гениална къса топка от бекхенд му осигури изравняване на резултата при 3:3.

И бе дотук. Вместо очакван импулс той допусна той срив и до края бе повече свидетел на това как Саша печели мача. При 5:3 завърналият се в Париж след тежка контузия през м.г. сервираше за мача и след топка в аут на Димитров попадна сред най-добрите осем. 

На четвъртфиналите Зверев ще играе с аржентинеца Томас Мартин Ечевери, който надигра японеца Йошихито Нишиока със 7:6(8), 6:0, 6:1 и за пръв път достига до тази фаза на турнира.